Вчені з Федеральної політехнічної школи Лозанни в Швейцарії розробили складного робота. Його вага складає всього чотири грами.

При створенні робота інженери надихалися технікою орігамі. Саме завдяки цьому він і отримав здатність складатися. Рухається робот з використанням спеціального сплаву з ефектом пам'яті форми.

Вчені замінили електромотори і сервоприводи на крихітні пружини та металевий дріт. Метал здатний пам'ятати початкову форму і при нагріванні приймати її після деформації.

Читайте також: Новим безпілотником можна управляти рухом голови (відео)

Робот має чотири кінцівки і здатний пересуватися виключно за допомогою особливих властивостей матеріалу.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Другий мініатюрний робот з трьома ногами зроблений з аналогічного металу. Він може підстрибувати на досить вражаючу висоту і перестрибувати перешкоди. Ще він здатний повзти по рівній поверхні.

Практичне застосування роботів поки залишається загадкою. Але їх безперечною перевагою є ультракомпактні розміри і можливість зберігання стопкою.