Земна гравітація спричинює зміни ландшафту Місяця.

До такого висновку прийшли вчені, обробивши зібрані зондом LRO на навколомісячній орбіті дані, пише Naked science.

"Тісні взаємини Землі і Місяця давно не секрет. Місяць, зрештою, має земне походження. Несподіваним виявилося те, що Земля досі змінює форму свого супутника", - говорить один з авторів дослідження Томас Уоттерс.

Зонд, запущений ще в 2009 році дозволив виявити свідчення стиснення Місяця - 14 характерних скельних утворень, які піднялися при застиганні розплавлених надр супутника.

На сьогодні таких структур на поверхні супутника Землі виявлено більше 3 тисяч, і їх вважають одним з найпоширеніших елементів місячного ландшафту.

Популярні новини зараз
Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Читайте також: Марс вивчать у три етапи: розвідка, життя на орбіті, висадка землян

Уоттерс і його колеги виявили певну впорядкованість в положенні цих утворень, яка вказує на дію земної гравітації.

Вчені вважають, що якщо такі утворення дійсно залишаються активними, то в їх околицях в моменти найбільш динамічного змішування порід повинні траплятися слабкі, але цілком помітні "місяцетруси".