Дослідники з Університету Тафтса розробили систему взаємодії робота з людиною. Вона дозволяє відмовитися виконувати деякі накази від людини-оператора. Робот зможе не виконувати накази, якщо матиме достатні підстави для цього.

Про це повідомляє IEEE Spectrum.

Робот, перед початком виконання наказу від людини, перевірить декілька умов. Зокрема, наявність у нього необхідних навичок для виконання, фізична можливість виконання наказу, враховуючи поточні обставини, а також перевірка субординації. Він взагалі може не виконувати наказ, що надійшов від певної людини.

Робот повідомить оператора,що не зможе виконати наказ і має на це певні причини. Також він обов'язково пояснить причини, за якими відмовляється діяти. Але після уточнення даних про навколишнє середовище робот може "передумати" і виконати поставлену перед ним задачу.

Робот спілкується з людиною за допомогою усного мовлення і відмовляється виконувати накази з різних причин.

Популярні новини зараз
Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Читайте також: Новим болідом F1 можна керувати думками (відео)

Для демонстрації можливостей були змодельовані три ситуації. У двох прикладах з трьох робот, отримавши уточнюючі дані від людини, в підсумку виконує наказ. У третьому випадку він відмовляється виконати завдання. Причиною цього стало те, що людина, яка віддавала наказ, не мала необхідних повноважень.

Принципово нової ідеї в цьому немає — подібні технології, наприклад, застосовуються для розмежування доступу і при передачі даних в обчислювальних системах.