Винахідник першого банкомату Джеймс Гудфеллоу заробив на ньому всього 15 доларів за півстоліття. Крім того, він вигадав використання PIN-коду для аутентифікації, за що отримав орден Британської імперії. Сьогодні ми не можемо уявити життя без цих двох речей.

Напередодні 50-річчя від дня винаходу банкомату, The Guardian взяв інтерв'ю у 79-річного автора ідеї. Виявилось, що на відміну від інших власників патентів, Джеймс фактично не заробив на своєму винаході, яким користуються мільйони людей по всьому світу.

"Ви можете собі уявити, що я відчуваю, коли бачу, як банкіри отримують £ 1 млн бонусів. Цікаво, невже вони внесли у банківську галузь більше, ніж я, щоб заслужити такий бонус. Це не так важливо для мене, проте це - шлях сучасного світу", - розповів він.

Читайте також: 5 причин, чому Крейг Райт - не творець Bitcoin

Завдання створити машину, яка буде обслуговувати клієнтів після закриття дверей банку та, наприклад, у суботу, стояло від керівництва чоловіка, коли він працював у компанії Kelvin Hughes. За словами винахідника, концепція приладу прийшла у голову не лише йому, проте ідея, яка призвела до створення АТМ в результаті - його власна.

Популярні новини зараз
Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

Скромний Гудфеллоу мовчав про свій внесок до 2005 році, поки за винахід не нагородили зовсім іншу людину - Джона Шеперда-Баррона - орденом Британської імперії. Нагороджений також створив трохи подібний прилад у ті ж часу, але не має патенту на пристрій видачі готівки. "Банкомат" Джона Шепперда-Баррона ідентифікував клієнтів за чеком із ізотопом вуглецю-14.

Ідея Гудфеллоу була значно практичнішою: пластикові картки із унікальною перфорацією - 10-тизначним кодом. Джеймс також зрештою отримав престижну британську нагороду, але лише за винахід пін-коду. Перший автомат із його системою видачі встановили у одному з відділень Westminster Bank у 1967 році. Винахідник підсумував, що банкомат не змінив його життя, проте йому завжди подобалося робити свою роботу.

Нагадаємо, це не вперше винахідники нічого не заробляють на відкриттях, які вплинули на життя людства. Наприклад, у подібній ситуації опинились винахідник комп'ютерної миші, тетрісу, хаверборду та голки (сапфірового стилосу) для програвання платівок на грамофоні.