Інженери Федеральної політехнічної школи Лозанни зі Швейцарії завершили багаторічний проект по створенню дистанційно керованого рухомого робота, яким можна управляти "силою думки". Про новинку пише N+1.

У тестуванні роботів брали участь 19 добровольців, 10 здорових і 9 повністю паралізованих людей. Протягом декількох тижнів учені досліджували сигнали, які мозок надсилав роботам.

Після взаємного навчання людей і роботів користувачі змогли управляти двома модифікаціями робота.

Перша модифікація - самохідний візок з монітором і відеокамерою. Пацієнт може бачити через камеру шлях робота і його зустрічних. За допомогою Skype всі можуть бачити обличчя пацієнта на моніторі і розмовляти з ним.

Друга - самохідна інвалідна коляска, якою керують "силою думки", щоб не втомлювати пацієнта, також обладнана датчиками для уникнення перешкод.

Популярні новини зараз
Тарологиня розповіла, чи впораємося ми із російськими "Цирконами" Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Матеріал по темі: США успішно протестували електромагнітну стартову катапульту

Обидві модифікації потенційно можуть вивести паралізованих людей на новий рівень незалежності та самообслуговування. Рухомий робот дозволить прикутим до ліжка хворим гуляти і спілкуватися з іншими, не виходячи з дому, а коляска - навіть самостійно рухатись.

Нагадаємо, що вчені американського університету Тафтса розробили рукавички, які "бачать" небезпечні бактерії.