Броня може бути легкою, довговічною і ефективною. Однак рідко всі ці три якості поєднуються одночасно. Дослідники з університету Техасу розробили нове рішення цієї проблеми - броню у вигляді стільників.

Вона здатна відновлювати свою форму після удару.

Штучні стільникові форми досить легкі. Адже більшу частину їхнього внутрішнього об'єму займає повітря. Вони також дешеві, оскільки складаються переважно з пластику.

Проте їхній головний недолік полягає в "одноразовості". Один удар може призвести до колапсу всієї конструкції, після чого її доведеться міняти. Це досить неприємно, якщо з таких стільників зроблений автомобільний бампер або спортивний шолом. Однак це потенційно смертельно, коли йдеться про солдатську броню.

Читайте також: США розробляють екзоскелет, який підвищить точність стрільби

Популярні новини зараз
Орендарі можуть привласнити житло? Що треба знати Унітаз буде як новий: секретний лайфхак досвідчених господарок Були гроші і не стало: банкомати ПриватБанку дивують "фокусами" при знятті готівки Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Нова технологія університету Техасу називається "стільники з негативною жорсткістю". Замість жорстких гексагональних елементів, матриця цих стільників зібрана з послідовності клітин з паралельними і поперечними стінками. У момент удару така конструкція складається, але потім повертається в свій початковий стан. Самі стільники зроблені з нейлону.

Фінансування цього проекту частково проводило міністерство оборони США, яке шукає способи отримати в своє розпорядження легку і міцну броню.