Вчені Національного авіаційного університету в Києві створили систему прослуховування місцевості "Трембіта М", яка може замінити дорогі тепловізори та прилади нічного бачення.

За словами доцента НАУ Олексія Олефіра, система успішно пройшла випробування під час бойових дій на Донеччині, пише газета "Факти".

Зокрема, з її допомогою вдалося виявити і знищити мінометний розрахунок бойовиків під Горлівкою - сепаратисти пересувалися по лісопосадці в двох кілометрах від позицій українських військових.

"Випробування показали, що апарат зі ста метрів вловлює звук падіння сірника на землю або траву. Солдат приєднує до приладу навушники і контролює місцевість в радіусі декількох кілометрів. Ще можна підключити "Трембіту" за допомогою кабелю до ноутбука", - розповідає Олефір.

Вартість апарату без навушників і батарейок становить 560 гривень.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Читайте також: ТОП-10 винаходів волонтерів для АТО

"Трембіта" важить близько 1,5 кг. Для її перенесення передбачений ремінь, а штирі дозволяють надійно закріпити апарат на землі.

Вчені НАУ також розробили систему протидії безпілотникам "АнтіЛЛА". Вона оснащена акустичними тарілками, які сканують небо, за звуком знаходить ціль і передає інформацію на ноутбук.

Якщо безпілотник противника виявлено на відстані до кілометра, його знищує автоматична турель з кулеметом Калашникова.