Народний депутат України (позафракційний) Сергій Тарута впевнений, що продовжувати мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення потрібно до 2019-2021 рр. Але при цьому необхідно законодавчо врегулювати функціонування ринку землі.

«Мораторій на землю потрібно продовжувати, зараз не можна продавати землю, поки не буде чітких прозорих умов, щоб не було у нас Аргентини. Тому що Аргентину спочатку привели в стан дефолту, в тому числі і зусиллями МВФ, знецінили повністю всі активи і потім американські компанії за безцінь скупили великі масиви землі. Тому мораторій потрібно продовжувати, і не на один рік, а мінімум на два-три-чотири роки, поки не будуть розроблені правильні принципи, узгоджені із суспільством, насамперед з фермерами », - зазначив Тарута в ефірі телеканалу NewsOne.

Нагадаємо, що після реформ, які були проведені під тиском МВФ, земельні ресурси Аргентини, яка виступала одним з головних експортерів продуктів харчування в Європу, були скуплені зарубіжними корпораціями. Величезна різниця між внутрішніми та експортними цінами призвела чи ні до голоду в країні.

За словами Тарути, найважливішим моментом є законодавче врегулювання функціонування ринку землі в Україні.

«Потрібно досягти консенсусу в питанні, на яких умовах і хто купує землю. Процедура придбання землі повинна бути відкритою, і, перш за все, покупцями повинні виступати українці, а саме фермери. Але для цього у них повинні бути гроші. Поки у них фінансових ресурсів не буде, потрібен мораторій на землю », - підкреслив парламентарій.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Нагадаємо, що в жовтні 2016 року Верховна Рада голосами 297 народних депутатів продовжила мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення до 2018 року. Це питання відкладено до врегулювання на законодавчому рівні процедури обороту земель сільськогосподарського призначення.

Лібералізація ринку землі є однією з вимог МВФ для видачі чергового траншу кредиту за програмою EFF. В останній версії меморандуму між Україною і МВФ передбачається, що до кінця травня 2017 року Верховна Рада затвердить закон про обіг земель сільськогосподарського призначення, що призведе до того, що чинний мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення втратить силу з кінця 2017 року.