Користувачів соціальних мереж обурило фото пересувного атракціону з Умані - величезна конструкція, на якій організатори пропонували покататися усім охочим, трималася на кількох дощечках.

Обурення користувачів не знало меж. «Покатали б свою дитину на такій каруселі? Підкажіть, хто за цим повинен стежити? А якби діти повбивались?» - запитували читачі.

Чи варто довіряти життя своєї дитини каруселям і власникам бізнесу атракціонів, з'ясовував "Знай.ua".

За мить до трагедії?

Історія з каруселлю в Умані отримала несподіване продовження - вже після початку роботи атракціонів до власників «навідалася» інспекція з благоустрою, щоб перевірити аварійний стан каруселі. Начальник інспекції пообіцяв, що якщо аварійний стан має місце бути - відповідальність понесе власник атракціону і ті, хто давав дозвіл на його розміщення. Правда, не зовсім зрозуміло, хто в даному випадку видавав цей дозвіл.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Ухилянтам готують суворі обмеження: зроблять все, щоб йшли до ТЦК Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Місцеві журналісти дізналися, що земля, де розміщені атракціони, не є комунальною власністю. А заступник міського голови навіть написав звернення до головного інспектора з питань праці в Черкаській області, який повинен контролювати стан каруселей і атракціонів.

Цікаво, що в самому місті є і активісти, які регулярно потрапляють у скандали з хасидами, зносячи незаконні споруди в хасидському районі.

Але ...карусель працювала до цього і продовжує свою роботу.

Дешево і небезпечно

На сьогодні дитячі атракціони - один із найприбутковіших бізнесів у країні. Стару карусель можна купити в інтернеті за ціною від 1 тисячі доларів.

«Екстремальний атракціон, маятникова карусель, три площини обертання, розвага на дві особи, радіус обертання 5 метрів, стан робочий, б.у., є документи, фундамент не потрібен, встановлюється на будь-якому рівному майданчику. Окупність 3 місяці. Бізнес під ключ, пофарбував, встановив і працюй. Ціна 1500 доларів. Торг на місці», - таке оголошення виставив житель Харкова в інтернеті.

Нові атракціони коштують 100 тис. дол. і вище. Не всі хочуть вкладати такі гроші в покупку. І вихід знаходять вельми успішно. Адже можна через інтернет купити списаний апарат в 10-20 разів дешевше. Інтернет рясніє повідомленнями про продаж гірок, батутів і каруселей по 3-5 тис. дол.

Але головна біда в тому, що встановлені атракціони не перевіряють на предмет безпеки. Технічний огляд повинні проходити всі атракціони після зимової перерви, адже у кожної каруселі свій термін.

Для законної діяльності таких дитячих розваг у числі інших дозвільних документів підприємець повинен в обов'язковому порядку мати паспорт виробника устаткування і сертифікат про його безпечну експлуатацію. Крім того, персонал повинен пройти необхідне навчання.

А ось на експлуатацію механічних атракціонів потрібно мати дозвіл Державної служби Держпромнагляду та промислової безпеки.

За законністю їх діяльності і наявністю документів про безпеку повинні стежити місцеві виконавчі органи влади, такі як міська і районна адміністрації, на території яких і знаходяться дані споруди.

Плюс, в залежності від рівня ризику атракціонів та інших параметрів - МНС, СЕС, екологічна служба, якщо обладнання, машини або пристрої завдають екологічної шкоди; судноплавний нагляд - якщо атракціон пов'язаний з виходом у відкриту водойму, наприклад, гідроцикли, човни, тощо.

Але, як говориться, у семи няньок дитя без ока. Хто буде відповідати, якщо дитина травмується або загине - не ясно.

Власники та орендарі парків розваг не приховують, що апарати купують за кордоном - там їх списали і продають за копійки. Тут же їх лагодять і їдуть заробляти гроші.

Винних немає

Тим часом, кожен рік в Україні відбуваються трагічні випадки. Деяким «щастить» більше, і справа закінчується лікарнею, а комусь щастить набагато менше.

У минулому році дві дитини травмувалися на каруселі в Івано-Франківську. За словами очевидців, атракціон тільки запустили, він почав набирати обертів, а потім різко зупинився, і всі крісла з дітьми збилися в купу. Тоді ж трагедія сталася і в Новоград-Волинському, з атракціону зірвався інструктор - не витримало кріплення. Молодий хлопець помер у лікарні.

Надувні гірки і батути вважаються одними із найбезпечніших дитячих атракціонів. Але це не так. Два роки тому країну потрясла трагедія, яка трапилася в Одесі. З надувного батута випав хлопчик і загинув.
Оскільки атракціони типу батутів не належать до категорії атракціонів підвищеної небезпеки, то і Держпромнагляд їх не перевіряє.

У 2012 році в Херсонській області 16 осіб, які каталися на атракціоні, на повному ходу викинуло з триметрової висоти на землю разом із лавкою, до якої вони були пристебнуті.

У 2008 році в Харкові студенти Харківського університету ім. Каразіна повели на екскурсію в головний міський парк ім. Горького гостей зі Львова. Молоді люди вирішили покататися на каруселі Маtrix. Заплатили і сіли, їм застебнули кріплення, карусель почала розкручуватися, і раптом з атракціону випала дівчина. Вона пролетіла кілька метрів і впала на землю недалеко від електрощита. За словами очевидців, дівчина була в свідомості, коли її везла швидка. Студентка отримала важкі травми: у неї розрив печінки, струс мозку, травма таза та перелом правого передпліччя. Ользі зробили три операції.
Ще раніше двоє людей з Луганська загинули на величезній швидкості на каруселі «Центрифуга».



«Стан багатьох таких атракціонів плачевний. Але не завжди винен підприємець або власник, іноді в травмах на атракціонах винні самі відвідувачі. Навмисне розгойдують кабінки, на ходу розстібають ремені безпеки, а іноді просто стрибають з каруселі. У таких випадках люди можуть скаржитися лише самі на себе. Але якщо ви зламали на атракціоні ногу або навіть набили синець, не зі своєї вини, то парк зобов'язаний виплатити компенсацію за моральну шкоду. Для цього потрібно: зберегти квиток - доказ того, що ви каталися на атракціоні. Викликати медиків, щоб ті задокументували нанесення вам пошкодження. Знайти свідків події, які підтвердять, що воно сталося не з вашої вини. Викликати поліцію. Звернутися до адміністрації парку з вимогою про компенсацію збитку. Якщо парк відмовляється виплачувати гроші, подавати позов до суду», - розповідає юрист Михайло Присяжнюк.

В реальності ж притягнути винних до відповідальності дуже важко. Навіть якщо справа закінчується смертю, перевіряючі органи і власники відбуваються умовним терміном і штрафом, а в деяких випадках справу взагалі спускають.

У Харкові після смерті дівчини комісія дала висновок - кріплення не відповідали стандартам. Власник атракціонів відбувся 5 роками умовно. У Луганську після двох смертей на атракціоні «Центрифуга» справу просто зам'яли. У Тернополі вже кілька років нікого не можуть притягнути до відповідальності за смерть жінки на атракціоні «Лавочка»: тоді 8 людей просто вилетіли з каруселі на повній швидкості, одна жінка померла на місці.

Старе новим не стане

Найнадійніші атракціони були виготовлені за часів СРСР. Хоча і у цих каруселей є свої недоліки. У Радянському Союзі не економили, все робили на совість. Атракціони були з подвійним, потрійним запасом міцності. Відповідно вони витрачали багато електроенергії. Зараз саме з цієї причини радянські каруселі нерентабельні. Хоча експлуатувати їх можна ще довго.



За ступенем ризику атракціони діляться на дві категорії: критичний рівень ризику (дуже високий і високий рівні ризику), некритичні рівні ризику (підвищений і мінімальний рівні ризику). В Україні діють 1 тисяча 100 атракціонів, з них близько третини - пересувні. Переїзди з місця на місце, з міста в місто повинні насторожити. Відвідувачі парків розваг, як правило, над питаннями безпеки не замислюються і вірять, що атракціони справні.

Якщо уявити собі курортне містечко пізно ввечері, розімлілих від спеки, страв і алкоголю туристів, які гуляють у пошуках сувенірів, шашликів і розваг - навряд чи в такій ситуації хтось задумається про безпеку. Так що доводиться вірити, ставати в чергу і поступатися дитячому «Мама, хочу на карусель».

Тим часом статистика подібних травм на атракціонах з кожним роком зростає.

Середня тривалість служби атракціонів 8-10 років. Застарілі - повинні бути демонтовані. Але, на уманському прикладі, такі мертві атракціони як ні в чому не бувало продовжують «розважати» народ ще не один рік.

Для постачальників послуг це дуже вигідно, а для бажаючих покататися - дуже небезпечно. Часом - смертельно. Адже як не ремонтуй каруселі, які віджили своє, новими вони не стануть.