На в'їздах до столиці цілодобово чергують силовики з автоматами. Вони разом із працівниками ДАІ ловлять тих, хто намагається провезти зброю зі сходу. Найбільше нововведенню зраділи жителі Кончі-Заспи. "Знай.ua" дізнались, де нелегали найчастіше ховають пістолети та як їх виявляють.

Навколо міста охороняють всі дороги, тому навіть через села завезти зброю, як це було влітку, неможливо. Біля контрольно-пропускного пункту на Житомирській трасі цілодобово чергують працівники ДАІ та бійці спецбатайльону "Київ-1". Під'їзди облаштовані бетонними плитами, а силовики пильнують в бронежилетах та з автоматами. На блокпостах можна зустріти сина міністра МВС Олександра Авакова, він, як і всі бійці "Київ-1" чергує на в'їздах до міста.

"У "даїшників" нюх на такі речі. Увагу на те, дорога машина чи ні, ніхто не звертає. За нашу зміну неодноразово зупиняли депутатів. Ми вже помітили, що більш заможні спокійніше реагують на перевірки. Навіть спеціально зупинялися, аби подякувати, коли ми були на Новообухівській трасі. Дуже добре реагують ті, хто їдуть з Донбасу, вони вже навчені. Бо там перевірка більш сувора. А от молодь, як правило, починає "качати права". Мовляв, не маємо права перевіряти", - розказує Артем з батальйону "Київ-1".

Він каже, що жителів сходу, які воювали, дуже легко упізнати зовні. На вказівному пальці мають мозоль від частого натискання на спусковий крючок. Також, через віддачі зброї в них залишаються синці на ключиці. Також, якщо терорист довго тягав на плечі важкий гранатомет, то він буде коситися на бік.

"Зброю в машині вони, як правило, ховають під сидінням та в запасному колесі під відсіком багажнику. Але був випадок, коли пістолет та набої знайшли в боксерській рукавичці. Помітили, що замість двох в машині тільки одна, тому звернули увагу. Це були кавказці, опору вони не чинили. Ми передали підозрюваних до міліції", - додає боєць.

За півтора кілометри від блокпосту всі машини знімає відеокамера, якщо фіксує підозрілі номери, то на КПП чутно звук сирени. Працівники зупиняють авто та перевіряють водія. Наприклад, на одному з блокпостів в Оболонському районі у водія "Ніссана" знайшли мисливський ніж та перероблений травматичний пістолет. Чоловіка перевірили, бо він дивно поводився. Потім, виявилося, що затримали рецидивіста, ще й під дією наркотиків. На Броварському проспекті в машині знайшли 6 пакетів з вибухівко, мисливську зброю, пістолет та безліч набоїв різних калібрів.

Популярні новини зараз
3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

"Не виключаю, що і жінки, які везуть дітей, можуть перевозити зброю, тому ще дивимося, як людина поводиться коли її зупинили. Якщо починає нервувати, то машин оглядаємо більш ретельно. Якщо не погоджуються робити це добровільно, можемо викликати оперативну групу. Люди мають розуміти, що безпека залежить від того, пропустимо ми в місто бойовиків чи ні", - додає боєць.

Бійці "Києв-1" більшість часу проводять на війні. Коли повертаються до Києва на ротацію, чергують на блокпостах та в урядових кварталах. Кажуть, що до мирного життя звикають декілька днів в родинах. Кажуть, що так простіше переключитися з бойових дій. В червні вони звільняли Слов'янськ від терористів, а в серпні - київський Майдан від активістів, які не хотіли його звільняти.

"Більшість з тих, хто прийшов служити в батальйон, взимку були на Майдані. Підпорядковуємось Главку столичної міліції. Тому від тих, з ким стояли пліч-о-пліч, дуже неприємно чути, що ми "беркутівці". Сюди прийшли люди, які хотіли працювати. Я раніше служив в СБУ, потім чотири роки працював в приватній фірмі офісним працівником. Згодом прийшов сюди. А є в нас хлопці, які не мали ніякого відношення до силових структур, але теж навчилися. Також у нас служить син міністра МВС Олександр Аваков. До речі так само, як і всі. І чергує на блокпостах, як ми", - додає Артем.

image=338]