Наближається свято Дня незалежності, а з ним і військовий парад на його честь. Вчора українські військові провели попередню репетицію на Майдані.

Думки щодо того, чи варто проводити подібні заходи в Україні, радикально розійшлися. Олег Рибачук - політик, колишній віце-прем'єр-міністр України з питань європейської інтеграції розповідає:

"Пам'ятаю, що в часи, коли я був головою Адміністрації президента, перед нами також стало питання, чи проводити військовий парад на рік після Помаранчевої революції. Тоді, звичайно ж, була інша ситуація, і в країні не було війни. Тим не менш, наша думка була одностайною: військовий парад "качиним кроком" - це Радянський Союз, імперські болі і рецидиви. Тоді ми зійшлися на тому, що влаштували парад військових оркестрів та інші заходи.

Так, ця процесія має якесь дивовижне магічний вплив, проте особисто я не бачу сенсу в тому, щоб сьогодні проводити військовий парад в Україні. Для мене це все одно релікт. Я думаю, що справжні розвинені демократичні країни не на військових парадах демонструють свою міць.

Нам потрібно військово-патріотичне виховання, нам потрібна боєздатна армія, зрозуміла програма тренування резервістів, відродження ВПК і багато іншого.

Популярні новини зараз
Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче Клієнти Monobank залишаються без грошей: доступ до рахунку закривають без попередження Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок Потрібно бути готовими: що буде з курсом долара до літа
Показати ще

Читайте також: Бойовики готують провокації на День незалежності України - штаб

Кому ми проявляємо повагу? Тим хлопцям, яких муштрують, напевно, вже кілька місяців. Ми можемо зробити калік із людей, які змушені, як роботи, стукати чобітьми по Хрещатику. Може це повага до тих, хто загинув, або до тих, хто воює зараз? Ні. Для них було б повагою, якби була введена зрозуміла стратегія обороноздатності, підготовка та соціальне забезпечення військовослужбовців".

Нагадаємо, що 24 серпня в 10:00 почнеться "Парад незалежності" в центрі міста. Хрещатиком пройдуть 2300 солдатів і 12 військових оркестрів.