Російська влада блокує Вікіпедію за шкідливі , на її погляд, статті. Meduza розповідає, як цього уникнути.

Роскомнагляд розпорядився заблокувати Вікіпедію за статтю про наркотичному речовину чарас. У відомстві заявили, що з тексту можна зрозуміти, як приготувати наркотик. Адміністрація ресурсу відмовилася видаляти статтю, зазначивши, що інформацію для статті автори черпали з академічних джерел. Попри це, відомство вирішило повністю закрити доступ до ресурсу для російських користувачів.

Нехай російська влада бореться за "красивий" інтернет дуже своєрідними методами, але блокування можна досить легко обійти. Вікіпедія випустила свою інструкцію на цей випадок.

Крім статей у Вікіпедії, іноді забороняють і певні сайти. Блокування сайтів можна уникнути через анонімайзери, що дозволяють заходити на сайти з чужих серверів, які знаходяться за межами Росії чи іншої країни, яку блокують. Тобто, можна прикинутися, ніби ти заходиш у Вікіпедію не з Росії, а з Німеччини. Докладніше про методи обходу у спеціальних картках. Якщо вам потрібно тільки читати Вікіпедію, описаних прийомів вистачить.

Правити Вікіпедію трохи складніше. Справа у тому, що енциклопедія не любить анонімних користувачів. Тексти більшості статей може редагувати кожен охочий, а деякі з них люди навмисне псують. Вікіпедія обмежує їм доступ до редагування, блокуючи по IP. Щоб випадково не обмежити доступ сумлінному редактору, адміністрація вирішила заборонити користувачам анонімайзерів редагувати статті. Тому, якщо ви хочете редагувати Вікіпедію, краще зареєструватися. Якщо ресурс вже заблокований і у вас не виходить зареєструватись, можна зробити це на сайті Вікісховища або Вікісловника.

Популярні новини зараз
Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни
Показати ще

Читайте також: В усіх потягах "Інтерсіті" сьогодні запрацював інтернет

У разі, якщо ви все-таки хвилюєтесь, що не зможете отримати інформацію з перерахованих причин - можна скачати Вікіпедію собі на комп'ютер. Це всього 17 ГБ тексту. Звичайно, така Вікіпедія вже не буде сама оновлюватися, але це теж не проблема: ось тут регулярно викладають нову версію. Після скачування нової версії, не забудьте видалити стару. Існує докладна інструкція, як правильно зробити копію.