У 2015 році в рейтингу свободи ЗМІ Україна займає 129 місце в світі з 180 країн.

В порівнянні з попереднім роком Україна опустилася на дві позиції, про це свідчать дані Press Freedom Index 2015 правозахисної організації "Репортери без кордонів".

Ситуацію в державі в організації "Репортери без кордонів" називають "вкрай критичною".

"Це найгірший період в історії України з моменту здобуття незалежності в 1991 році. Безжалісне придушення протестів, завдяки яким зрештою був повалений Президент Віктор Янукович і наступні бої на Донбасі викликали сплеск насильства та інших зловживань щодо журналістів", - написали в звіті.

Серед факторів, які вплинули на зниження рейтингу, називається створення в Україні Міністерства інформаційної політики.

Популярні новини зараз
Хоч-не хоч, а в ТЦК йти все одно доведеться: українцям не залишили альтернативи Чи варто зберігати заощадження у доларах: експерти пояснили, чого чекати від курсу Пенсіонери отримають значну доплату до пенсії: кому і скільки добавлять найближчим часом Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс
Показати ще

"Між тим, створення інформаційної політики Міністерства показує, що уряд відчуває спокусу контролювати ЗМІ у відповідь на виклики безпеки. Кілька драконівських законопроектів були відхилені в останню хвилину, але є побоювання, що вони можуть бути відроджені в ще більш жорсткій формі, якщо війна затягнеться", - йдеться в звіті.

Читайте також: Турецький суд звільнив американських журналістів

На першому місці в індексі - Фінляндія, на другому - Норвегія, на третьому опинилася Данія. У першу десятку також увійшли такі країни: Нідерланди, Швеція, Нова Зеландія, Австрія, Канада, Ямайка та Естонія. Німеччина займає 12-у позицію, Польща - на 18-у, США - 49-у. Найгірша ситуація зі свободою ЗМІ була визнана в африканській державі Еритреї.

За перше півріччя в світі загинуло 83 журналіста, з яких чотири — в Україні.