Тернопільська обласна рада звернулась до ВР с проханням провести у наступному році всеукраїнський перепис населення та повернути відомості про національність в державні реєстраційні документи.

Відповідне звернення вчора прийняли депутати на сесії, повідомляє прес-служба Тернопільскої облради.

Депутати нагадали, що 26 червня 1992 р. комуністи в ВР прийняли постанову "Про положення про паспорт громадянина України", вилучивши графу "національність" з українського паспорта, тим самим порушив права, які закріпленні в міжнародних правових актах ЮНЕСКО, ООН та Ради Європи.

Читайте также: ID-карту замість паспорта можна буде отримати з нового року

У вересні 2002 року, зауважили депутати, інформацію про національність батьків вилучили зі свідоцтва про народження, а національність подружжя зникло зі свідоцтва про шлюб. А в 2010 році, на думку депутатів Тернопільскої облради, уряд на чолі з Азаровим завершив "процес денаціоналізації українців", коли прибрав рядок "національність" геть з усіх документів про держреєстрацію.

Популярні новини зараз
Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Таким чином, тернополяни хочуть закріпити в Конституції положення, корінною нацією в Україні є українці, і вони мають бути представлені пропорційно населенню України в органах державної влади та місцевого самоврядування. Також, вони вимагають повернути кожному етнічному українцю та представнику нацменшин запис про їхню національність в держреєстраційні документи – в паспорті, свідоцтві про народження, шлюб, усиновлення, смерть та інші. Разом з тим, депутати пропонують провести перепис населення, в перепесних аркушах якого буде вказана національність.

В іншому випадку, застерігають вони, враховуючи таке безнаціональне ведення документів, майбутні покоління не матимуть змоги довести "чиї вони нащадки, якого вони роду-племені".