Більшість вищих навчальних закладів, переміщених із тимчасово окупованої території Донбасу, "повільно вмирають" через брак умов для нормального функціонування.

Про це свідчать результати моніторингу, які у Києві оприлюднили представники координаційного центру переміщених вишів із Донеччини і Луганщини, пише Радіо Свобода.

Як зазначив директор центру Олександр Кульга, переміщеним вишам бракує коштів для облаштування на нових місцях, а також – належної співпраці з урядовими і місцевими органами влади.

Інформацію про проблеми вишів із окупованих територій Донеччини і Луганщини підтвердив народний депутат України Олексій Рябчин, який є одним із засновників координаційної ради.

"Першим нагальним питанням є відсутність доступного житла для студентів і викладачів цих освітніх закладів – немає гуртожитків й аудиторного фонду. Також існує проблема нормативно-правового забезпечення й піклування з боку держави цих вищих навчальних закладів. Для переміщених навчальних закладів це питання виживання", – зазначив Рябчин.

Популярні новини зараз
Хоч-не хоч, а в ТЦК йти все одно доведеться: українцям не залишили альтернативи Водоканали почали відключати неплатників: який борг вважається "критичним" Не лише електроенергія вдарить по гаманцю: яка комунальна послуга подорожчає з 1 червня Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло
Показати ще

Читайте також: Українські університети вперше потрапили в авторитетний британський рейтинг

Він навів приклад із Донецьким державним університетом, персонал якого брав участь у моніторингу. ДонНУ переїхав до Вінниці, де відразу удвічі піднялися ціни на житло, а у гуртожитках не знайшлося місць для студентів, які продовжили навчання у цьому виші.

У березні Міністерство освіти повідомляло, що з непідконтрольних Україні територій виїхали вісім вишів державного підпорядкування. У цілому ж, з Донбасу евакуйовані 26 вищих навчальних закладів і 10 наукових установ. Міністр освіти Сергій Квіт визнає наявність проблем, з якими зітнулись викладачі і студенти евакуйованих вищих навчальних закладів, й пообіцяв, що уряд надаватиме їм максимальну підтримку.