Жительку села Гірськ Щорського району Чернігівської області визнали винною у "державній зраді". Та відправили на примусове лікування у психіатричний заклад. Про це йдеться в ухвалі апеляційного суду Чернігівської області від 5 листопада цього року.

Під час засідання стало відомо, що жінка сама прийшла до СБУ та зізналася, що її завербували "фсбшники". Пояснила, що раніше отримувала від них нескладні завдання. А коли їй запропонували перевести через кордон групу диверсантів, перелякалася та розповіла все прикордонникам.

Слідство встановило, що жінка дійсно співпрацювала із російською ФСБ. В 2012-му її завербували в селі Хоромне Брянської області. Це сталося, коли українку спіймали під час незаконного перетину кордону. Після початку війни на Донбасі російські спецслужби знову вийшли на нашу співвітчизницю. Під час зустрічі обговорили місця зустрічей, видали диктофон, бінокль та сім-карту російського оператора. Жінка справно фотографувала пам'ятники радянської епохи, збирала інформацію про військовослужбовців, прикордонників, пости, ГО "Правий сектор", телефонні довідники прикордонних міст, встановлювала зв'язки зі священиками. Потім справно їздила велосипедом до Росії та передавала зібрану інформацію. За це під розписку отримала 5 тис. російських рублів.

Але, коли отримала завдання перевести через кордон чотирьох диверсантів вглиб країни, злякалася. Прибігла до прикордонного загону та все розповіла.

Читайте також: У Станиці Луганській затримали ще одного інформатора терористів

Популярні новини зараз
ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень "Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам В Україні впроваджують новий спосіб оплати за тепло: що тепер робитимемо
Показати ще

Слідством встановлено, що жінка дійсно працювала на ФСБ. Це підтвердили дані дзвінків з її мобільного. Також, "шпигунка" записала на виданий росіянами диктофон всі вказівки своїх кураторів. Але правоохоронці встановили, що українка стоїть на обліку у психлікарні із діагнозом "шизофренія". Тому її визнали винною у "державній зраді" та примусово відправили на лікування.

Адвокат вимагав, аби його підзахисну виправдали. Адже вона сама прийшла та зізналася у тому, що працювала на ФСБ. А доступу до таємної інформації не мала.

Проте, суд залишив вирок у силі. Окрім зізнання, слідство зібрало достатньо доказів того, що жінка працювала на ФСБ. І ще невідомо, як саме вплинуть на ситуацію в країні наслідки її агентурної роботи.