Перший секретар Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко назвав неприпустимим введення зобов'язання для засновників і редакторів ЗМІ подавати електронні декларації.

Таку позицію Томіленко висловив на своїй сторінці в Facebook.

"В умовах, коли перешкоджання роботі журналістів стали нормою, а більшість злочинів проти журналістів залишається непокараними, спроби обмежити права ЗМІ, покласти на них нові обов'язки є неприпустимими. У НСЖУ є успішний досвід боротьби з антидемократичними ініціативами. І ми докладемо всіх зусиль, щоб ці антидемократичні ідеї не стали реальністю", - написав Сергій Томіленко.

Він підкреслив, що така ініціатива - це спроба взяти під контроль ЗМІ:

"На мою думку, зобов'язати журналістів заповнювати електронні декларації - це спроба змусити їх служити владі, а не суспільству. Я відверто здивований ініціативою народних депутатів змусити заповнювати електронні декларації журналістів і представників ЗМІ. І справа тут не в побоюванні розкриття міфічних "надприбутків" ЗМІ. Електронна декларація - це інструмент, покликаний побороти корупцію в державному секторі. Контролювати тих, хто має відношення до державних бюджетів і публічних фінансів. Цей інструмент забирає у декларанта багато часу, уваги. це - важкий обов'язок, який чиновник отримує як запобіжник разом з бюджетними потоками. А про які бюджетні гроші повинні звітувати журналісти, які викривають корупцію у владі? Від чого намагаються відвернути їхній час і увагу? "

Томіленко вважає, що інформація про статки та гонорари журналістів в систематизованому вигляді показує, з ким співпрацює журналіст в пошуку даних, інформації, в тому числі, про корупцію чиновників.

"Маючи ці дані, можна чітко усвідомлювати, куди слід натиснути, щоб не вийшла в світ гучна публікація або розслідування", - резюмує перший секретар НСЖУ.

Ні в одній демократичній країні світу журналісти не подають декларацій владі, зазначив Сергій Томіленко.

Така міра приведе до того, що Україна переміститься з "частково вільних" країн до "червоної зонт" у світових рейтингах, вважає журналіст.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще