Провести реальну судову реформу можна тільки виносячи по-справжньому справедливі судові рішення. Цього можна домогтися шляхом виборності суддів і прокурорів. Таку думку в ефірі телеканалу NewsOne висловив Андрій Ніколаєнко, лідер партії "Основа".

Політик зазначив, що бачить перспективи доведення до логічного завершення антикорупційних розглядів на прикладі поточної справи Миколи Мартиненка.

"Такі перспективи, безумовно, є. В нашому суспільстві величезний запит на справедливість. І іншого шляху, крім як найжорсткішим чином боротися з корупцією, Україна не має. Якщо наша країна не подолає корупцію, то Україна перестане існувати як держава", - сказав Андрій Ніколаєнко.

На думку політика, домогтися затребуваною в суспільстві справедливості можна лише провівши судову реформу, виносячи по-справжньому справедливі судові рішення.

"Якщо українські суди не будуть виносити справедливі рішення, то ці рішення почне виносити вулиця. Якщо ми хочемо зробити суди справді незалежними, ми повинні провести реальну судову реформу. Не ту, яку запропонував президент, а Рада прийняла на початку червня 2016 року. Вона робить суд залежним від позиції інших гілок влади. Я бачу необхідність і підтримую вибірковість суддів і прокурорів. Це повинно повернути довіру суспільства до судової системи", - підкреслив Андрій Ніколаєнко.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Крім того, на думку Ніколаєнка, важливо, щоб в частині судової реформи найбільші політичні сили в Україні домовилися про те, що незалежна судова система вигідна усім. Поки ж політична практика така, що кожна нова влада починає судове переслідування своїх попередників.

Лідер "Основи" зазначив, що поки не бачить перспектив для реалізації реформи.

"Я не думаю, що чинна влада здатна провести реальну судову реформу. Для цього потрібна політична воля, якої у сьогоднішнього керівництва України немає. У нас йде підгонка законів під кандидатуру генерального прокурора, який не має юридичної освіти. Це неприпустимо. У нас функції прокуратури не відокремлені від слідства. Тоді як в більшості розвинених країн прокуратура - це лише підрозділ міністерства юстиції ", - додав Андрій Ніколаєнко.

На його думку, чинний генпрокурор не здатний реформувати Генпрокуратуру.

"Я вважаю, що Юрій Луценко - хороший політик, але поганий генеральний прокурор. У нього було завдання зламати корупційну систему в прокуратурі, але це неможливо зробити не розуміючи суті процесів, без досвіду в цій системі і без юридичної освіти", - резюмував лідер "Основи".