"Я дуже здивуюся, якщо по ходу паливної кампанії буде менше десятка спроб (з підтримкою відповідальних чиновників) завезти і російське вугілля", - написав у статті, опублікованій "Дзеркалом тижня", відомий журналіст Ігор Маскалевич.

"Донецький антрацит зник як мінімум надовго, а де брати інше паливо для шести працюючих на цьому вугіллі теплових електростанцій, представляється смутно.

"...Тепер доведеться перебудовуватися буквально на ходу. У поточному році згідно з чинним балансом енергетикам знадобиться імпорт 5,6 млн. тонн вугілля. Приблизно 800 тис. тонн — польське газове вугілля, решта — антрацит через морські порти. Це в сім разів більше імпорту енергетичного вугілля минулого року. Левову частку — близько 5 млн. тонн — планують придбати у другому півріччі 2017-го", - пише журналіст.

На думку Маскалевича, Росія зацікавлена в поставках в Україну антрациту з "націоналізованих" шахт, що раніше належали українським компаніям.

"Велика частина вуглевидобутку ОРДЛО ще недавно платила податки саме в Україні. У Білокам'яній же прагнуть максимально скоротити розмір дотацій на "ДНР"/"ЛНР". Так що переведення шахт в підпорядкування Донецьку і Луганську напрошувалося давно, особливо спостерігаючи близьку до стовідсоткової залежність України по антрациту" - зазначає автор.

Популярні новини зараз
Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Як зазначали ЗМІ, міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик вважає за необхідне заборонити імпорт з Росії антрацитового вугілля. Він пояснив, що є дані про те, що антрацит з непідконтрольних територій Донбасу буде направлятися в Ростовську область РФ, а звідти за більш високою ціною поставлятися в Україну.