За останні 200 років один з популярних торгових кварталів Дніпра на проспекті Яворницкого перетворився у сучасний центр з магазинами, кафе та безліччю можливостей витратити чесно зароблені гроші.

Як він мінявся, дослідили журналісти видання "Інформатор".

За їх словами, частина проспекту Яворницького від Європейської площі до вулиці Ширшова вважається найвдалішим місцем для торгівлі останні 200 років. Зазначається, що його архітектура та інші особливості сформувалися в середині ХIХ століття. Для нього були характерні двоповерхові торгові будинки, а половину ширини займав Старогостинний ряд.

Популярні новини зараз
Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

У 1920 році тут почалася глобальна реконструкція. Уже через сім років на розі Проспекту та вулиці Торгової з'явився перший універмаг радянського Дніпропетровська - "Пайторг". Він згорів під час війни й відновлювати його не стали. Будівлю розібрали, і тільки в 1980-х роках відбулася реконструкція, під час якої місце "Пайторга" зайняла східна частина реконструйованого універмагу "Дитячий світ".

Сам "Дитячий світ" вперше був збудований наприкінці 1930-х років і відкрив свої двері в 1939 році.

Наприкінці 1950-х у кварталі виріс готель "Центральний". 50 років поспіль він вважався одним зі знакових об'єктів центру Дніпропетровська, хоча й не був пам’яткою архітектури.

У 2008 році і готель "Центральний", й універмаг "Дитячий світ" знесли, а замість них збудували величезний торговий комплекс "Пасаж".

Незважаючи на те, що городяни були не в захваті від концепції та вигляду споруди, з часом торговий центр став не менш знаковим об’єктом, ніж його "попередники".

Нині це чотириповерхове приміщення займає фактично цілий квартал. Всередині нього є кафе та магазини, терраса, з якої відкривається чудовий вид на місто, а в темну пору доби будівля гарно підсвічується кольоровими вогнями.

Як писав інформаційний портал "Знай.ua", мер Києва Віталій Кличко анонсував нове будівництво на Шулявці.