Політична партія "Розумна сила" розкритикувала президентський законопроект №9037, що передбачає закріплення в Конституції зовнішньополітичного курсу України на вступ до військового блоку НАТО, а також, доповнення про те, що "Президент України є гарантом реалізації стратегічного курсу". З точки зору політсили, Україна повинна розвивати власні збройні сили і дотримуватися нейтралітету і позаблокового статусу. Питання ж зміни вектора обов'язково необхідно виносити на всеукраїнський референдум. Про це заявив заступник Голови політичної партії "Розумна сила" Олександр Савченко під час прямого ефіру на телеканалі NewsOne.

"Ми вважаємо, що в Україні потрібно розвивати нейтралітет. Нехай цей нейтралітет буде озброєний - це прописано в позиції партії "Розумна сила". Ми цього чітко дотримуємося. Потрібно прислухатися до думки громадян України і це є основним. На сьогоднішній момент цієї думки ніхто не запитав. По-друге, як можна прописувати це у Конституції, якщо саме НАТО нас не чекає?", - підкреслив політик.


За словами Савченка, даний законопроект - яскравий приклад популізму, який підкреслює, що всі старі політики мають піти. Громадяни України до кінця не висловилися в тому, який курс повинна вибрати країна: чи це курс на НАТО чи позаблоковий курс. Це питання необхідно піднімати на Всеукраїнському референдумі, вважає політик.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

"Чи правильно прописувати це у Конституції? А якщо блок НАТО, на щастя чи на нещастя, розпадеться або виникне другий блок ... Але ми записуємо чіткий посил до Конституції України, яка повинна бути непорушна", - підкреслив він.


Крім того, Олександр Савченко додав, що владі вигідна війна на Донбасі і вони не збираються її припиняти. Саме тому вся нинішня влада повинна піти. Домогтися миру в Україні можна тільки прямими народними переговорами, і партія Розумна сила готова працювати в цьому напрямку.

"На сьогоднішній день партія Розумна сила є великою всеукраїнською партією, у нас понад 500 осередків, у нас є більше 8 тис. членів партії, більше 10 тис. прихильників. Як тільки виборці побачать, що ми підходимо з чистими руками, з чистою совістю, з ідеями, які їм близькі, кількість підтримки партії почне колосально рости", - додав він.


Нагадаємо, конфлікт на Сході України триває з квітня 2014 року і жоден формат переговорів міжнародної спільноти не зміг зупинити кровопролиття, яке триває досі. В Україні за даними Минсоцполитики на обліку перебувають понад 1 500 000 переселенців станом на 2018 рік. Велика частина переселенців саме з Донбасу - Луганської та Донецької областей. З початку антитерористичної операції на Донбасі загинуло 2 тис. 382 українських військовослужбовців за даними Генерального штабу ЗСУ. За даними ЮНІСЕФ мільйон українських дітей потребує невідкладної гуманітарної допомоги через конфлікт на Донбасі. В організації зазначають, що близько 200 000 з них досі проживають в радіусі 15 кілометрів від лінії розмежування в зоні АТО.