Біографія

Уляна Супрун - медик і громадський діяч, яка переїхала в Україну з Америки. Вона з'явилася на світ в 1963 року в Детройті. Її предки були українськими емігрантами.

У дитинстві Уляна Супрун ходила в українську школу, а також була скаутом в Пласті (український аналог американського скаутського руху).

Сім'я

Після початку Другої світової війни сімейство Супрун емігрувало спочатку до Німеччини, а після в Америку. При цьому предки Уляни часто відвідували батьківщину. Один раз привозили на батьківщину і доньку.

Уляна Супрун
Уляна Супрун

У 1991 році жінка познайомилася з канадцем, який також має українське коріння - Марком Супруном. Чоловік займався волонтерством, працював сценаристом. Пара одружилася і перебралася в Нью-Йорк, де Уляна обіймала посаду лікаря-радіолога в лікарні.

Освіта

Український міністр закінчила Інститут вільних мистецтв і наук, а також отримала ступінь доктора медицини Мічиганського інституту. Пізніше проходила навчання в декількох американських лікарнях.

Кар'єра і бізнес

Сім'я Супрун активно брала участь в програмах, які пов'язані з підтриманням українських емігрантів в Америці. Сама Уляна входила до складу Українського конгресового комітету, який пов'язує українських емігрантів з усього світу. Жінка також була учасницею Союзу молоді з України, який розташований в США. Два роки Супрун була головою Ради, яка займається наданням допомоги українцям.

Уляна Супрун
Уляна Супрун

Уляна Супрун прагнула максимально популяризувати українську культуру в Америці. Активіст надавала підтримку Помаранчевої революції в країні, влаштовувала різні акції, а також вела роз'яснювальні бесіди для журналістів і політиків.

У 2012 році сім'я продала своє житло і вирушила у подорож по світу. За півроку до початку подій в Києві сімейство Супрун розглядала для постійного місця проживання Україну і Лондон. Але пара прийняла рішення переїхати в Україну, коли почався Євромайдан. Уляна перша прибула до Києва, стала активною учасницею Революції. Її чоловік займався зйомками фільму з іноземними журналістами. Уляна була волонтером так званої Мед. служби Майдану. Супрун надавала допомогу пораненим під час стрілянини на вулицях Києва.

У тому ж році Супрун відкрила власний проект «Захист патріотів». Жінка запрошувала всіх бажаючих навчитися надавати першу невідкладну допомогу, проводила лекції та тренінги, а також надавала медичні набори, зібрані за правилами НАТО. Засоби для покупки всіх медикаментів вона збирала в Сполучених Штатах. У зону військових дій організація відправила близько 10 тисяч аптечних наборів. Вартість одного становила приблизно 100 доларів.

У 2015 році Петро Порошенко надав українські паспорти Уляні і Марку Супрун. А вже через короткий час медик отримала посаду при Верховній Раді. Вона консультувала комітет, який займається питаннями охорони здоров'я.
Робота в Міністерстві
Через рік після отримання українського паспорта, а отже і громадянства, Супрун зайняла пост заступника міністра охорони здоров'я. А 1 серпня 2016 року стала в.о. міністра.

Уляна Супрун, її чоловік і Петро Порошенко
Уляна Супрун, її чоловік і Петро Порошенко

Майже відразу після вступу на посаду Супрун зіткнулася з низкою труднощів: виявилася, що міністр погано розбирається в медичних реаліях країни. Крім того, тоді в Дніпрі дівчинка заразилася на правець, а в лікарнях не було сироватки проти хвороби. На прес-конференції журналісти поставили запитання Супрун щодо ситуації, що склалася. Тоді з'ясувалося, що новоспечений міністр не знає про відмінності вакцини і сироватки. Чиновниця зауважила, що батьки не зробили вакцинацію дитині проти правця, а після почала міркувати про необхідність таких заходів для кожної дитини. Вона пообіцяла особисто перевірить українські лікарня на наявність вакцини проти правця. Цікаво, що мова йшла взагалі не про вакцину, а про сироватцу проти правця.

Компромат і чутки

Уже з перших днів роботи в Кабміні Супрун опинилася в центрі різних скандалів. Багато фахівців звинувачують політика в провалі усіх проведених реформ. Так, наприклад, глава Інституту серця Тодуров заявив, що недбалість і некомпетентність Супрун забрала більше українських життів, ніж останні роки війни. Це було пов'язано з тим, що запланована покупка витратних матеріалів по серцево-судинним захворюванням так і не відбулася. Тоді Тодурова підтримали деякі народні депутати, наприклад, Віктор Медведчук, Вадим Рабинович, Олександр Вілкул і Олег Мусій. Партія Робіновіча навіть влаштувала під будівлю Міністерства охорони здоров'я акцію за відставку Уляни Супрун.

Володимир Гройсман та Уляна Супрун
Володимир Гройсман та Уляна Супрун

Політика звинувачували в тому, що вона очолює міністерство смерті в Україні.

У 2018 році в Україні відбулася масштабна епідемія кору. Смертність від вірусу за кілька місяців перевищила показники всього 2017 року. Закарпатський губернатор Москаль назвав Супрун "жестко е*нутой с*кой". Така різка реакція пов'язана з ситуацією, яка склалася навколо передачі Угорщиною партії вакцини проти кору. За словами представників Міністерства, її не могли використовувати через те, що препарати ввезли в країну нелегально.

Крім цього в 2017-му році з'явилася інформація, що з подачі Супрун можуть закрити програму "Онкологія". Це означає, що мільйони людей, які страждають від онкологічних захворювань, були б просто приреченими на смерть, якби у них не було багато грошей.

Замість цього Супрун запропонувала не лікувати людей, а займатися попередженням хвороби. Ось тільки навряд чи табличка "Обережно, рак" може врятувати вже хворих людей.

Тендерна монополія. Саме це, за заявами всіх чиновників, головна причина корупції. Уже другий рік закупівля ліків здійснюється через міжнародні організації. Супрун заявила, що в 2015 році на закупівлю ліків заощадили понад 790 млн гривень в порівнянні з 2014 роком.

Ось тільки з цим дійсно величезні проблеми. Навіть якщо ми економимо гроші на ліках, ми їх не бачимо. Їх просто не привозять в країну. Наприклад, що поставляються ТОВ «Людмила фарм», перебували на складі тимчасового зберігання на Київській митниці УКРІНФОРМ. Причина - відмова ТОВ «Людмила фарм» здійснювати всі необхідні митні процедури. Міністерство пішло на поступки - приватна фірма передала право власності міжнародної організації з умовою повного звільнення від податків.

А крім усього цього є ще досить цікавий факт. Уляна Супрун мільйонер. Це можна побачити в її декларації, ось тільки гроші все лежать в американському банку. Важливо додати, що з'явилися вони там зовсім недавно.

Уляна Супрун веде активну публіцистичну діяльність на своїй сторінці в Facebook. З моменту свого призначення вона почала кампанію по освіті українців. Міністр публікує пости, які руйнують так звані «стереотипи». Так, наприклад, Супрун розповіла, що "вегето-судинна дистонія» насправді міф, який народився в Радянському союзі. Також стало відомо, що класична перекис насправді не дезінфікує рану. В ще одному освітньому пості політик повідомила, що флюорографія є застарілим способом дослідження.

Декларація

Сімейство Супрун з 2014 року живуть в київській квартирі з площею 127 кв. метра. Згідно з документами, власником квартири є іноземний громадянин.

За 2017 рік Уляна Супрун заробила на основному місці роботи - майже 350 тисяч гривень. Ще 9 тисяч вона отримала в якості відсотків від депозитів.

В.о. міністра зберігає фінанси в банках. Так, в Україні знаходиться 141 тисяча гривень, а в американському банку - 8,3 тисячі доларів.

Цікаво, що у фінансовій організації Fidelity Brokerage Services сім'я Супрун володіє рахунком на 3,7 мільйона доларів. А на пенсійному рахунку Уляни в Сполучених Штатах Америки налічується понад 550 тисяч доларів.

Крім того, Супрун має страховку життя, за яку щорічно платить 1,6 тисячі доларів.

Фотографії

Уляна Супрун з чоловіком
Уляна Супрун з чоловіком

Уляна Супрун
Уляна Супрун

Уляна Супрун в лікарні
Уляна Супрун в лікарні

Відео

Посилання

Сторінка Уляни Супрун в Facebook
Сторінка політика в Твіттер