Сьогодні з впевненістю можна заявити, що кримінальне провадження щодо першого заступника Голови Служби безпеки України Павла Демчина повністю базується на дитячій хворобі самодостатності Артема Ситника, пише Хайзер.

Мова йде, в тому числі, і про звичайну заздрість, яка пов’язана з цілком об’єктивними факторами, такими наприклад як показники роботи конкуруючих відомств. Адже згідно останніх даних, які опублікувала газета "Сегодня", за 2015-2018 роки за матеріалами СБУ розпочаті кримінальні провадження за ознаками вчинення 4337 злочинів посадовими особами органів державної влади, правоохоронних, контролюючих та інших держструктур.

До різних видів та строків покарання засуджені 857 чиновників. Звільнені з посад 449 корупціонерів. Оголошено підозри у вчиненні злочинів корупційного характеру — 2147 кримінальних провадженнях. З них за одержання неправомірної вигоди (хабарів) — 1554. В органах держвлади, місцевого самоврядування, державних і комунальних підприємствах, юридичних осіб публічного права — 466 кримінальних провадженнях. У митних органах — 119. У податкових органах — 111. В органах прокуратури — 45. В Національній поліції, МВС, Нацгвардії — 423. У Державній міграційній службі — 38. У судах — 25.

НАБУ і Ситник схожими результатами навіть близько похвалитися не можуть, хоч Закон надав їм усі необхідні повноваження для того, щоб затримувати чиновників категорії «А»: від губернаторів і вище, включаючи суддів, а також забезпечив Спеціалізованим антикорупційним прокурором, щоб Генеральна прокуратура України навіть теоретично не могла блокувати справи топ-корупції. На виході маємо нуль. І тому на зміну хворобі самодостатності Ситника прийшов пошук не причин невдач, а ворогів, які б відповіли за ці невдачі. Це, до речі, дуже добре характеризує Ситника. Всі знають, що сильна людина шукає проблему в собі, а слабка – навколо. Звідси і війна НАБУ з СБУ. А точніше Артема Ситника проти Павла Демчини.

Водночас, окрім заздрощів, директор НАБУ Ситник не може пробачити співробітникам ГУ «К» СБУ розкриття незаконних методів роботи співробітників НАБУ. Як зазначає сам Павло Демчина, співробітниками спецпідрозділу "К" СБУ було викрито ряд правопорушень вчинених співробітниками НАБУ. Розповідаючи про одну з таких справ, перший заступник голови СБУ повідомив, що директор НАБУ Артем Ситник звернувся до нього з проханням припинити складання адмінпротоколу про корупційне правопорушення з боку заступника начальника відділу забезпечення роботи директора НАБУ К. Везєлєвої-Борисової, яка протиправно отримувала кошти від міжнародної неурядової організації, «оскільки її притягнення до відповідальності негативно вплине на репутацію створення НАБУ». «Після моєї відмови приховати протиправну діяльність співробітниці НАБУ, 20 жовтня 2016 року Солом’янським районним судом Києва її було визнано винною у вчиненні вказаного правопорушення. На моє особисте переконання, з метою відбілювання іміджу НАБУ, його керівництвом було вжито протиправних заходів щодо скасування рішення Солом’янського райсуду стосовно Везєлєвої-Борисової у апеляційній інстанції шляхом тиску на суддів», - зазначив він.

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Окрім того, у заяві Демчини згадується досудове розслідування щодо керівника 2-го підрозділу детективів НАБУ та двох його підлеглих, які свідомо у протиправний спосіб провокували громадян України до вчинення злочинів. «У даному провадженні трьом співробітникам оголошено підозри. У ході обшуків у співробітників НАБУ було вилучено значну кількість речових доказів, що вказують на вчинення ними ряду кримінальних правопорушень. Зокрема, у сейфі одного з співробітників НАБУ було вилучено конверт, у якому знаходився план компрометації працівника Нацбанку», - зазначається у заяві. До заяви додається копія цього плану, у якому йдеться про провокацію «вступу працівника НБУ в інтимні стосунки із заздалегідь підібраною особою та проведення відео-фіксації позашлюбних статевих відносин». Отримані відеоматеріали, за словами Демчини, планувалось використати для шантажу посадовця.

«З метою недопущення ознайомлення суспільства з цими фактами, керівництво НАБУ вжило заходів щодо вилучення цих матеріалів з кримінального провадження. В результаті співробітниками НАБУ було отримано ухвалу суду, згідно якої слідчі ГПУ повинні були повернути НАБУ вилучені під час обшуків документи та інші речові докази», - підкреслюється у заяві Демчини на ім’я Генерального прокурора. Від поінформованого джерела ми дізналися про те, що згідно рішення Печерського районного суду м.Києва співробітники Генеральної прокуратури України повернули НАБУ не лише докази, вилучені з робочих сейфів детективів НАБУ, а й ті докази та спецтехніку, яка абсолютно незаконно зберігалася у детективів вдома. Мова йде, в тому числі, і про такі нелегалізовані матеріали негласних слідчих розшукових дій як записи приватних розмов на електронних носіях.

Також очевидним є, що працівники НАБУ, вирішивши помститися Павлу Демчині за викриття їх протиправної діяльності, і не знайшовши підстав для реєстрації кримінального провадження, обрали шлях дискредитації в ЗМІ. Зокрема, йдеться про сюжет журналістки Євгенії Моторевської, який вийшов в ефірі низки національних телеканалів, де Демчина звинувачувався у корупції. Після цього з метою спростувати дані вказаного журналістського розслідування Демчина сам звернувся до НАБУ та САП із заявою зареєструвати щодо нього кримінальне провадження, яке мало підтвердити чи спростувати інформацію про його начебто протиправну діяльність. «Наскільки мені відомо, розуміючи абсурдність та брехливість викладених в ЗМІ звинувачень, в рамках даного провадження детективи НАБУ не вчинили жодних слідчих дій щодо спростування чи підтвердження оприлюдненої інформації щодо нібито хабарництва та службових зловживань з мого боку», - підкреслив Демчина.

Про цілеспрямовану інформаційну атаку на ГУ «К» СБУ з боку так званих антикорупціонерів 11 вересня 2018 року в ефірі телеканалу ZIK заявив експерт з безпекових питань Юрій Михальчишин.

Разом з тим, за словами першого заступника Голови СБУ, детективи НАБУ зосередилися на фальсифікації матеріалів щодо нього. Для цього протягом 18 місяців збирались матеріали про майновий стан громадянки, з якою він перебував у відносинах у 2010-2012 році.

Як зазначає Павло Демчина, 10 вересня 2018 року сплив термін розслідування кримінального провадження щодо нього і воно підлягало закриттю. Водночас 7 вересня 2018 року старший детектив НАБУ С. Яндюк склав щодо нього повідомлення про підозру щодо незаконного збагачення з метою недопустити закриття провадження.