У Генеральній прокуратурі вирішили розібратися в екстрадиції вірогідного бійця АТО Тимура Тумгоєва. Там відкрили кримінальне провадження за статтею "Службова недбалість", яка могла призвести до помилкової екстрадиції в РФ військового. Про це повідомила у Facebook прес-секретар генерального прокурора Юрія Луценка Лариса Сарган.

"19 вересня до ЄРДР внесено відомості про відкриття кримінального провадження за ч. 2 ст. 367 (службова недбалість) Кримінального кодексу України щодо перевірки обставин екстрадиції Тимура Тумгоєва в РФ і можливої наявності в діях посадових осіб ГПУ, СБУ, МВС та ДМСУ ознак службової недбалості шляхом проведення досудового розслідування", - пише вона.

Юрій Луценко

Прес-секретар також процитувала слова свого шефа – глави ГПУ – Юрія Луценка. "Якщо в результаті розслідування буде встановлено, що Тумгоєв захищав Україну на Донбасі, то той, хто знав і приховав цей факт при екстрадиційній перевірці, повинен бути покараний в рамках кримінального провадження".

Людмила Сарган також повідомила, що в середу, 19 вересня, Юрій Луценко зустрівся з командиром 8-го батальйону Української добровольчої армії Андрієм Червнем і командиром батальйону імені шейха Мансура Муслімом Чеберлоєвьским, на якій навів аргументи і позицію ГПУ в цьому питанні.

Популярні новини зараз
Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться
Показати ще

Тимур Тумгоев

"Юрій Луценко ще раз підкреслив, що дотримується позиції - жоден іноземний громадянин, який воює на українській стороні проти російських окупантів і сепаратистів на Донбасі, не може бути виданий Росії", - підкреслила прес-секретар.

Вона додала, що, крім того, Луценко буде ініціювати спільну нараду з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим з обговорення питання про надання Державної міграційної службою за спрощеною процедурою виду на проживання іноземцям, які захищають незалежність України і займаються волонтерством на сході країни.

Як відомо, нещодавно за запитом Федеральної служби безпеки РФ Генпрокуратура України екстрадувала інгуша Тимура Тумгоєва в Росію. Але в ЗМІ з'явились обурливі заяви, що Тумгоєв брав участь в АТО і його не можна було видавати окупантам.

Нагадаємо, віддавши Тумгоєва в лапи ФСБ, у Луценка згадали всю біографію добровольця.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, що Луценка змусили зізнатися, навіщо віддали ветерана АТО в лапи ФСБ.

Також портал "Знай.uа" писав, що Україна видала ФСБ бійця "Правого сектора".