У той час, як Резніченко Валентин і багато інших наших чиновники-мільйонерів потопають у багатстві та розкоші, прості українці змушені існувати на мізерні зарплати та пенсії. І поки ціла армія українських депутатів за наш із вами рахунок «успішно трудиться» в стінах Верховної Ради, простий народ дивується: звідки в них стільки землі, грошей, багатства? Цим же питанням задаються громадяни щодо минулого персони в.о. голови Дніпропетровської ОДА.

Біографія

Народився 22 квітня 1972 року.

Знак зодіаку: Телець. За східним гороскопом: рік Водяного Щура.

Національність: українець.

Віросповідання: православний.

Рейтинг губернаторів України 2017 р. демонструє непогані показники щодо особи Валентина Резніченка. Ві посідає 7-ме місце. Але чи так добре йдуть справи насправді? Адже передові досягнення Юлії Світличної, голови Харківської ОДА, що займає 1-ю позицію, громадськість вважає «дутим» показником. Щоправда, за версією журналу «Кореспондент» Резніченко і зовсім - на другому почесному місці після В. Кличко. Тут за основу брали нібито фінансові показники.

Валентин Резніченко
Валентин Резніченко

Так про які ж позитивні зміни може йти мова? Ремонт кількох дитсадків, навчальних закладів, деяких ділянок доріг? Але ж це лише мала дещиця всього того, що можна зробити. У той час як деякі пропрезидентські ЗМІ «малюють» образи ідеальних губернаторів, дійсність свідчить про зворотне.

Що ми бачимо на сторінках деяких видань? Гарні заголовки на кшталт «Виконані обіцянки Резніченко», «Жителі Дніпропетровщини задоволені роботою голови ОДА» тощо. Чудові цифри, зростання зарплати, динаміка приросту населення. Тільки чи так усе це в реальності?

Сім'я

Резніченко родом із Дніпропетровська. Хто його батьки і подробиці особистого життя невідомі - це для чиновника табу. Новий губернатор закритий для ЗМІ. Як зазначив у соцмережі Фейсбук радник голови облдержадміністрації Юрій Голік, «...коментуємо тільки діяльність ОДА».

Деякі ЗМІ зазначають, що Валентин Михайлович є родичем мультимільйонера Бориса Ложкіна. За неофіційною інформацією, вони нібито двоюрідні брати.

Однак "ЛІГЕБізнесІнформ" вдалося з'ясувати, які в дійсності у них родинні зв'язки. У інтерв'ю ресурсу екс-глава Адміністрації Президента Б. Ложкін повідомив, що Валентин Резниченко - його далекий родич.

За словами відомого бізнесмена, який заснував Український Медіа Холдинг у 90-ті роки, до свого підопічного-родича він ставився більш жорсткіше, ніж до інших співробітників. І завжди вважав його роботу ефективною. Перебуваючи в частому контакті з менеджером Резніченко, Борис Євгенович запевняє, що в того за плечима великий управлінський досвід.

Валентин Резніченко
Валентин Резніченко

Не станемо сперечатися. Можливо, як менеджер, він відбувся. Але ось досвід політичної діяльності в нього абсолютно відсутній. Екс-глава Адміністрації Президента на правах близького друга Порошенка посприяв призначенню на посаду в.о. голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації свого родича Резніченко, давши гарантії за нього.

Чи є у Валентина Михайловича дружина - невідомо. Офіційно він у шлюбі не перебуває. Не виключено, що живе в цивільному. Тож поки що залишається одним із найбагатших наречених країни.

Його місце фактичного проживання - житловий будинок у селі Дніпрове пощади 150 квадратів, який він орендує. У Дніпрі голова Дніпропетровської області працює. І щодня їздить з Дніпрового. Відстань - 22 кілометри. Населений пункт розташований на правому березі річки Дніпро. Як бачимо, у елітних українських чиновників вже традиція жити за містом.

Освіта

Після закінчення школи вступив до Державної металургійної академії. Закінчив навчальний заклад у 22 роки. Отримав спеціальність «автоматизація технологічних процесів і виробництв».

Кар'єра і бізнес

Починав трудову діяльність з посади техніка. Згодом понад 15 років свого життя присвятив роботі в «Українському медіахолдингу», власником якого до недавніх пір був екс-глава Адміністрації Президента Б. Є. Ложкін.

Незважаючи на те, що Ложкін розповідав у інтерв'ю "ЛІЗІБізнесІнформ" ніби Резніченко - провідний менеджер, до якого він упереджено ставився, не можна сказати, що той увесь час працював на цій посаді. Обіймав різні, поки не став віце-президентом компанії. Її напрямки діяльності - медіа: радіо, преса, телебачення.

Валентин Резніченко
Валентин Резніченко

З 2015-го - в.о. голови Дніпропетровської ОДА. Його попередник - Ігор Коломойський. До цього буквально місяць значився на посаді голови Запорізької обласної держадміністрації.

Але тоді звідки у пересічного менеджера, а згодом віце-президента і глави ОДА стільки грошей? Невже, отримуючи зарплату службовця, можна придбати гектари землі, стати власником мільйонів? Навряд чи... Але - про все по порядку. Для початку заглянемо в його декларацію. І переконаємося, що Валентин Михайлович - дійсно людина небідна.

Компромат і чутки

Його декларація за 2016 рік включає столичну квартиру площею 191,50 м². І житловий будинок у Колінцях Іванківського району Київської області на 201 квадрат. У Києві в нього два машиномісця. У Колінцях ще й 8 земельних ділянок загальною площею 23 тис. 606 м². Та ще у Великій Вільшанці Васильківського району, що на Київщині, три земельних наділи загальною площею 5 тис. 595 м².

Валентин Резніченко
Валентин Резніченко

Чиновник декларує кілька пар дорогих годиннників, мисливські карабіни й телевізор вартістю... 137 тис. 240 грн. З транспортних засобів - два авта: Land Rover Range Rover, 2014 р.в. і Land Rover Range Rover Sport, 2007 р.в. Вартість першого - 1 млн. 688 тис. 985 грн. Друга машина майже вдвівчі дешевша - 741 тис. 996 грн.

Голова Дніпропетровської обласної державної адміністрації є кінцевим бенефіціарним власником благодійної організації "Фонд Валентина Резніченко". На його банківських рахунках: 969 тис. 394 грн., 24 тис. 155 грн. Готівкою: 2 млн. 660 тис. грн., 674 тис. доларів, 65 тис. євро.

У 2002-му Резніченко, працюючи в холдінгу Ложкіна, відповідав за радіонаправлення. За даними ЗМІ, нинішній глава ОДА тоді «рейдернув» недержавну комерційну радіостанцію «Європу-плюс», що передає у форматі CHR. У власника цієї радіостанції Костянтина Кубрякова віджали бренд і використовували в своїх комерційних цілях.

Але його законний власник вирішив не здаватися, подав до суду і виграв його. Тільки Резніченко в тандемі з ще одним великим гравцем медіаринку вирішив не виконувати рішення суду. Плювати він хотів на закони і дрібного підприємця. Але й Кубряк був не з боязкого десятка.

І домігся того, що у відношенні Резниченка за невиконання судового рішення, що вступило в силу, було порушено кримінальну справу. Йому на той момент «світило» до 8 років позбавлення волі. Але покарання вдалося уникнути. Він вийшов із числа акціонерів УМХ. А головний власник холдингу Б. Ложкін продав компанію С. Курченко.

Нині Дніпропетровська область на чолі з Валентином Резніченко нібито лідирує за кількістю відремонтованих доріг. Такі повідомлення останнім часом досить часто зустрічаються в мережі Інтернет. Та й на своїй сторінці в соцмережі Фейсбук чиновник демонструє фотографії своєї успішної діяльності.

Раніше чиновники «брали» народ дитячими майданчиками. Тепер їх вже, благо, вистачає. І вони перейшли до більш масштабних об'єктів. Подивимось, що з цього вийде.

Піраміда Резніченко

Крім усього цього виявилась досить цікава інформація про те, чому Резіченко витрачав так багато грошей на будівництво і інвестував в нього. Після звільнення політика з його посади в скарбниці залишилися мізерні 13,4 млн грн. Кредиторська заборгованість по захищених статтях -37,6 млн грн. А величезна частина бюджету пішла в компанії, які були пов'язані з самим Резніченко.

Давайте розберемося по порядку.

Сам Резніченко майже ніяк не коментував ці ситуації, але замість нього говорив Юрій Голик - колишній позаштатний радник. Його головним аргументом було те, що при Резніченко побудували більше 200 об'єктів.

Губернатор Резніченко, дійсно, багато будував (бо це вигідно). Капіталовкладення, за словами того ж Голика, досягли 30 млрд грн. - абсолютний рекорд за всі роки незалежності України.

При цьому спостерігалася явна нескладуха в інших цифрах. Так, Голик в своєму виступі перед слухачами в Українському Інституті Майбутнього стверджував, що бюджет розвитку Дніпропетровської області за 4 роки виріс з 622 млн грн до 8,4 млрд грн - тобто майже в 20 разів.

Губернатор спростовував свого радника: за його словами, дохідна частина бюджету області на 2019 рік - 18,4 млрд грн, а на розвиток заплановано всього 3,5 млрд грн.

25 червня Голик заявляє, що "16 тис підприємців з Дніпропетровської області працюють в системі ProZorro; за 4 роки вони заробили, понад 130 млрд грн.

Через тиждень, пише на Facebook: за 4 роки понад 15 тисяч підприємців з Дніпропетровської області заробили за допомогою ProZorro 120 млрд грн.

Але найцікавіше, що в тендерах майже завжди вигравали компанії, які знаходяться в розшуку Інтерполу:

• ТОВ «Будінвест Інжиніринг»

• ТОВ «Група« Капітал Строй »

• ТОВ «Аліас-Компані»

• ТОВ «Будмакс-Компані»

• ТОВ «Містокомбуд»

• ТОВ «Укр-Реммонтаж»

• ТОВ «АВС Білд Сервіс»

• ТОВ «Комунальник»

• ТОВ «Дніпроспецліфтсервіс».

Багато з них фігурують у кримінальній справі №120180400000000232 про присвоєння посадовими особами коштів бюджетних організацій.

Наприклад, «Будмакс-Компані» і «Містокомбуд» будували за 73,5 млн грн дитячі сади- "євростандарт" в Обухівці і Підгородному. Але ось тільки через 3-4 місяці їх закривали, бо сади розвалювалися.

А "Будінвест Інжиніринг" займалася укладанням доріг за шалені гроші. 8км селищних дороги вони побудували за 61,2 млн грн. І після цього вони отримали ще один більше замовлення на 109,94 млн грн.

Але це все абсолютно ніяк не бентежило Резніенко, а детальніше розслідування показує, що обидві компанії пов'язані з братами Дубинський, які були відомі в США завдяки відкритій на них кримінальній справі за житлові афери.

Але ось найцікавіше інше. Кажуть, що Резніченко та Голик придумали нову піраміду і з її допомогою викачували гроші з невеликих міст в області. Вони відремонтували 500 доріг місцевого значення, хоча вони повинні ремонтуватися саме місцевою владою і за рахунок їх же бюджету.

Але, як пишуть джерела, Юрій Голик розробив і впровадив власну новаторську схему вилучення грошей з територій. Скориставшись нормою Бюджетного кодексу, про те, що облдержадміністрація може виступати замовником капітального ремонту доріг в населених пунктах і між селами, ОДА щодня дуже точно визначала наявний в бюджеті ОТГ міст і районів фінансовий ресурс. Після цього силовим шляхом мерів міст і голів ОТГ примушували передавати ці гроші зі своїх рахунків в обласний бюджет.

Тобто, виходить, що місцева влада ніяк не могли наймати власних підрядників і проводити тендери, все було в руках самого Резніченко. Таким чином і була сформована така собі піраміда. Її змив був в тому, щоб повністю контролювати потік грошей в області і обманювати депутатів при голосуванні за бюджет.

Фотографії

Валентин Резніченко
Валентин Резніченко

Валентин Резніченко
Валентин Резніченко

Валентин Резніченко
Валентин Резніченко

Відео

Дивіться відео і дізнайтеся: що думають люди з приводу керівника Дніпропетровщини? І чим вони обурені?

Посилання

Фейсбук.

Адреса юридичної особи благодійної організації "Фонд Валентина Резніченко": 03045, м. Київ, вул. Плещеєва, будинок 10, д.

Офіційний сайт Дніпропетровської ОДА. Дніпропетровський обласний контакт-центр: 0 (800) 505-600, e-contact.dp.gov.ua