Перш ніж брати приклад із Заходу і проводити реформи за принципом «щоб було, як у Європі чи Америці», треба ретельно прораховувати всі ризики. Інакше можна тільки нашкодити. Особливо це актуально у сфері охорони здоров’я. Про це заявила заступник Голови політичної партії «Розумна сила» Ганна Левчук у відео-блозі, розміщеному на YouTube каналі партії.

«Треба подумати, як зробити все правильно, щоб ціна цих змін не була надто болісною і безповоротною. Я акцентую на цьому увагу, бо наші можновладці з усіх боків твердять, що скоро в нас буде, як у США, чи що ми «прямуємо в Європу». Але ж західна медицина навпаки іде до тієї системи, яка донедавна була в Україні, – системи Семашка. А ми повертаємося на десятки років назад і пропагуємо сімейних лікарів, лікування по скайпу чи телефону», – коментує Ганна Левчук.

Політик звертає увагу: почастішали скарги батьків на те, що зараз у зв’язку з реформою «Швидка допомога» не виїжджає до дітей попри високу температуру. Нововведення впроваджуються незрозуміло і хаотично, і це негативно впливає на здоров’я громадян.

- Таке враження, що наші можновладці не читали Конституцію, бо все, що вони роблять, прямо порушує основний закон. В Україні медицина повинна бути безкоштовною, доступною і якісною. А яким чином система охорони здоров’я «вписується» у нашу Конституцію, я як юрист і професійний держуправлінець не можу зрозуміти.

За словами Ганни Левчук, фінансування галузей, які повинні бути пріоритетними (а це, зокрема, охорона здоров’я, освіта, наука), відбувається за залишковим принципом.

– У нас чомусь рішення приймаються не за доцільністю та ефективністю, а за політичними мотивами. Ми думаємо про кредити МВФ, а не про те, що помирають діти чи літні люди, які не можуть отримати вчасну медичну допомогу. Ми йдемо до страхової медицини, але забуваємо, що в українців низький і зовсім не європейський рівень зарплат, а половина працездатного населення взагалі офіційно безробітна. Як буде функціонувати в такому разі страхова медицина і наскільки вона буде доступною громадянам? – наголошує Ганна Левчук.

Політик переконана, що медичну галузь повинні очолити професіонали, які реально дбатимуть про здоров’я своїх співвітчизників.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще