Олександр Фищук, якщо вірити ЗМІ, звинувачується у зловживаннях на експорті лісу. Кажуть, що політик діє в інтересах своїх родичів. Але не тільки експорт ділової деревини під виглядом дров вказує на його причетність до корупційних схем. Наявні й інші його «досягнення», що розпалюють ситуацію в області.

Біографія

Народився 12 січня 1958 року.

Знак Зодіаку: Козоріг. За східним гороскопом: рік Земляного Собаки.

Національність: українець.

Віросповідання: православний.

Згідно з даними оприлюдненого рейтингу Комітету виборців України щодо діяльності губернаторів за 2017 рік, голова Чернівецької ОДА О. Фищук - аутсайдер. З 21-го місця він з'їхав на 23-тє, тобто передостаннє. Найнижчий результат у Волинській області.

У КВУ зазначили, що оцінка діяльності губернаторів регіонів - це показники соціально-економічного розвитку області та результатів опитування експертів. За економічними показниками Чернівецький регіон плететься позаду, тому що, впевнені буковинські ЗМІ, безробіття в області б'є всі рекорди, трудова міграція зашкалює, соціальна напруга зростає, а губернатор замішаний у корупційній діяльності.

Олександр Фищук
Олександр Фищук

За даними сайту bukinfo, журналіст Аліна Олевич, яка є депутатом Чернівецької міськради, підняла питання про простій двох автобусів, які були закуплені ще наприкінці 2015 року Чернівецьким тролейбусним управлінням. Вона щиро дивувалася тому, що куплені за «грубі» гроші Чернівців автобуси, які з пафосом демонстрував буковинським ЗМІ мер Чернівців Олексій Каспрук, чомусь не їздять містом.

Виявляється, у автобусів - погана корупційна карма. Їх історія тісно пов'язана з особистістю губернатора області. Апетити родини настільки розрослися, що буковинська громадськість заговорила також про його зловживання на митниці іта контрабандистські схемахи з експорту деревини. Дізнайтеся, «звідки ростуть ноги» у імпорту без сплати мита та західного автопрому.

Сім'я

Дитинство пройшло в селі Борівці Кіцманського району Чернівецької області. Тут майбутній чиновник народився і виріс. Сім'я: дружина - Галина Петрівна (12.01.1962 р.н.). Діти: дочка та син.

Освіта

Олександр Георгійович Фіщук має дві вищі освіти - фізика й економіста. У 26 років отримав диплом про закінчення Чернівецького держуніверситету, освоїв спеціальність фізика.

Через одинадцять років закінчив Чернівецький національний університет ім. Ю. Федьковича. Навчався на економічному факультеті.

Кар'єра і бізнес

Трудову діяльність починав у автотранспортній колоні. Почав працювати тут водієм у 18 років. Потім служив у армії. Коли повернувся з ВВС, став інструктором автосправи, але ненадовго - пропрацював на навчально-виробничому комбінаті буквально рік. Потім навчався в університеті.

Олександр Фищук
Олександр Фищук

Після здобуття вищої освіти два роки пропрацював майстром дільниці на заводі «Гравітон». Протягом наступних трьох років також працював на заводі, але вже іншому - Чернівецькому гумовзуттєвому. Посада - слюсар-електрик.

У 1989 р. став інспектором у Ленінському райкомітеті народного контролю Чернівців. Через рік - уже старший інспектор. Протягом восьми років був начальником відділу податків, першим заступником начальника інспекції в чернівецькій Держподатковій інспекції.

З 1998 по 2005 рр. - глава Кіцманської райдержадміністрації. Наступні шість років - голова Державної податкової адміністрації в Чернівецькій області.

2010-2012 рр. - депутат Чернівецької облради, ВО «Батьківщина». З 2012 року - член ГО «Фронт змін», заступник голови Чернівецького облвідділення партії. З 2014 р. підтримує "Блок Петра Порошенко".

5.02.2015 р. Петро Порошенко призначив Олександра Фіищука головою Чернівецької обласної державної адміністрації.

Компромат і чутки

Історія походження чернівецьких автобусів корупційна. І безпосереднє відношення до неї має губернатор Чернівецької області. За даними відкритих джерел, 1.10.2015 р. комунальне підприємство «Чернівецьке тролейбусне управління» оголосило тендер на суму 2 млн. 800 тис. На закупівлю «автомобілів для перевезення не менше 10 осіб». Кількість транспортних засобів - 5 штук. Клас - MAN NM223F (2002-2007 р.в.)

На конкурс були виставлені три запити: ціна пропозиції «Волиньавтомотосервіс» - 2 млн. 795 тис. грн., ПП «Луцксервіс» - 2 млн. 800 тис. грн. і ПУП «І.В. Ексім »- 2 млн. 770 тис. грн. Даний конкурс виграло останнє підприємство, яке запропонувало найнижчу ціну.

Але, як виявилося, не все було чесно й прозоро, як може видатися на перший погляд. Незабаром підприємство «Волиньавтомотосервіс» подало скаргу, в якій не погоджувалося з рішенням замовника по допущенню до процедури оцінки та акцепту пропозиції конкурсних торгів ЧУП «І.В. Ексім». На думку заявника, підприємство-переможець просто «всунули» в конкурс напередодні оголошення результатів.

Таким чином, інші учасники заздалегідь опинилися в програшних умовах. І два інших підприємства, які брали участь, не змогли скорегувати пропозицію на більш вигідну вартість. Скаржники вважали, що тендер підлаштували під конкретну фірму-переможця. Так що, не дивлячись на Революцію гідності та всі подальші події, нічого фактично не змінилося: тендери, як і раніше, вигравали ті, кому потрібно.

І поки претенденти роздумували про нечесність тендера і корупційні складові, збиткове Чернівецьке тролейбусне управління перевело «І.В. Ексім »(за даними Міністерства юстиції, місцезнаходження фірми - село Слобідка, Глибоцький район, Чернівецька область) 1 млн. 108 тис. грн. на автобуси.

Але хто ж власник «І.В. Ексім»? І який її статутний капітал? Засновник і бенефіціар - Іван Олексійович Ліщук. Статутний капітал - всього 3 тис. грн. Згідно з інформацією «Посіпаки», загадковий успішний бізнесмен, якому просто «щастить» у тендерах, - зять губернатора Фищука. У минулому Ліщук І. А. - помічник нардепа VII скликання Фищука та його довірена особа.

Крім того, Іван Ліщук - активний підприємець. Він - керівник ряду підприємств, кожне з яких у своїй назві містить слово «Ексім». Окрім «І.В. Ексім» є ще «І.Б. Ексім», «Сірет-Ексім» та інші, пряме відношення до яких мають його близькі родичі.

Олександр Фищук
Олександр Фищук

Цікаво, що інша фірма Ліщука «І.Б. Ексім» теж вигравала тендер, оголошений держпідприємством «Сторожинецьке лісове господарство» на суму 713 тис. грн. Згідно умов тендеру, фірма Ліщука повинна була надавати лісгоспу послуги митних брокерів із організації перевезення вантажів. Тобто оформляти всі необхідні для експорту деревини з Буковини документи.

Єдиний конкурент на тендері - брокер ФОП Чорней О. Є. з сумою 824 тис. 325 грн. Однак заявлена сума була явно програшною порівняно з пропозицією переможця - 713 тис. 340 грн. Та й не тільки зять, а сват та сваха - успішні ділки в цій та інших махінаціях не без сприяння голови ОДА.

Розслідувати цей клубок - справа правоохоронців і Антикорупційного комітету. Тим паче, що є ще один цікавий факт, про який згадують ряд джерел. За даними ЗМІ, Чернівецька митниця ДФС фіксує ухилення від сплати митних платежів фірмами родичів губернатора (зятя, свата й свахи). Сума пристойна - 3 млн. грн.

Українські та турецькі митники здійснювали контрольно-перевірочні заходи. У результаті чого було встановлено: фірми зятя голови Чернівецької ОДА Фищука свідомо занижували вартість різних товарів, що імпортуються (туалетна вода, тюль, тканини, пряжа). За два роки чернівецькими митниками відкрито дев'ятнадцять (!) справ про діяльність фірм родичів голови Буковини. Десять із них стосуються ухилення від сплати митних платежів.

Згідно з інформацією місцевих видань «Час» і «Букінфо», Олександр Фищук займається контрабандним бізнесом. Він замішаний у експорті ділової деревини під виглядом дров. Сваха голови ОДА - митний брокер, керуюча експортними операціями з деревиною. Незважаючи на прямі заяви журналістів, губернатор продовжує займати посаду. І намагається посилити тиск на митників.

Олександр Фищук
Олександр Фищук

Декларація губернатора за 2017 рік, як і всі попередні, не включає членів сім'ї. Він вказує тільки дружину. Хоча достеменно відомо, що у подружжя Фищук є донька Наталія та син Т. Винятком став тільки документ за 2011 рік. Декларант, будучи депутатом сьомого скликання, вказав сина - Фіщук Т. А. У всіх наступних деклараціях інформація про нього також відсутня.

У 2017-му глава Чернівецької ОДА декларує невеличку земельну ділянку площею 1 гектар в Чернівцях. Житловий будинок на 362,6 квадратів. Земельний наділ у Лопушні Вижницького району Чернівецької області - півтора гектара. У власності дружини - також невеликау ділянка землі та будинок на 172,8 м². Є у неї квартира в Чернівцях (92,5 квадратних метра). І ще одна в Тернополі - 38 м². У Дзвинячах Заліщицького району Тернопільської області в неї - житловий будинок на 62,9 квадратів.

З року в рік губернатор декларує Opel Combo, 2008 р.в. Грошові активи декларант не вказує. Декларації свідчать про те, що глава ОДА багато приховує від сторонніх очей.

Фотографії

Олександр Фищук
Олександр Фищук

Олександр Фищук
Олександр Фищук

Олександр Фищук
Олександр Фищук

Відео

20 вересня 2018 року деякі буковинські ЗМІ відправили голову Чернівецької ОДА у відставку. Опублікована інформація виявилася фейком. Дізнайтеся, з чого все починалося.

Посилання

Фейсбук, твіттер - сторінки голови Чернівецької облдержадміністрації відсутні.

Офіційний сайт, Чернівецька обласна державна адміністрація.

Контакти, адреса: 58018, м. Чернівці, вул. Грушевського, 1. Телефони: +38 (0372) 55-15-89, 51-30-10, т / факс: (0372) 55-37-76.