Валерій Коровій - губернатор Вінницької ОДА, який знаходиться під заступництвом Володимира Гройсмана. На перший погляд може здатися, що глава Вінниччини - ідеальний керівник. Але як йому вдалося обзавестися гектарами землі? Давайте придивимося до нього ближче.

Біографія

Народився 10 листопада 1964 року.

Знак Зодіаку: Скорпіон. За східним гороскопом: рік Дерев'яного Дракона.

Національність: українець.

Віросповідання: православний.

Сім'я

Дитинство та юність пройшли в Тростянці Вінницької області.

Сім'я: дружина Таїсія Василівна. Працює в ТОВ "Аграна Фрут Україна". Діти: двоє синів Богдан і Ярослав.

Освіта

У 1982 році закінчив Тростянецьку середню школу.

У 20 років вступив до Української сільськогосподарської академії, спеціальність - економіст.

У 30 років отримав диплом про закінчення аспірантури Інституту економіки Академії наук України. Кандидат економічних наук, захистив дисертацію.

Валерій Коровій
Валерій Коровій

Кар'єра і бізнес

Відразу після закінчення школи працював учнем токаря в Тростянецькому райоб'єднанні «Сільгосптехніка». У 1982 р. призвали до армії. Служив у Збройних Силах по 1984 рік.

Після закінчення академії протягом двох років працював у стрижавськійому колгоспі «Батьківщина» на Вінниччині. Посада, що зайймав, - економіст. Згодом - начальник планово-економічного Вінницького міжгосподарського підприємства гранітних виробів.

Закінчивши аспірантуру, 16 років пропрацював держслужбовцям. Був консультантом організаційного відділу секретаріату у Вінницькій облдержадміністрації. Потім - завідувачем інформаційно-аналітичним відділом секретаріату ВОДА. Згодом - першим заступником начальника головного управління з питань економіки та власності регіону. Очолював головне управління економіки ВОДА.

Валерій Коровій
Валерій Коровій

Протягом чотирьох років (з 14.07.2011) перебував на посаді заступника мера Вінниці Володимира Гройсмана, нинішнього прем'єр-міністра України. 28.02.2015 р. президент П. Порошенко призначив В. Коровія головою Вінницької обласної державної адміністрації Його попередник - звільнений наказом президента Анатолій Олійник.

Компромат і чутки

Згідно з інформацією "Під контролем!" (Всеукраїнський рух проти політичної корупції), голова Вінницької обласної державної адміністрації Валерій Коровій підписав розпорядження, датоване 29.06.2016 р., яким три легкових авта іноземного виробництва були визнані гуманітарною допомогою для людей з інвалідністю. У результаті один із автомобілів отримав директор державного підприємства «Вінницяліссервіс» Олександр Михайлович Пронь. Сума передбачуваних збитків - 1,2 мільйона гривень.

У своїх деклараціях за останні чотири роки Коровій не вказував дітей та їх статки. За даними порталу glavcom, старший син губернатора (до речі, сам глава ВОДА це слово не дуже любить, вважає, що у нас в країні губерній немає, отже, не повинно бути й губернаторів) Богдан працює керівником відділу продажів у великій компанії Vioil - виробник-експортер соняшникової олії в Україні.

До складу групи компанії входять Вінницький і Чернівецький олійножировий комбінат. Сумарна річна потужність переробки підприємства - 511 тис. тонн насіння соняшнику. Торгові представництва Vioil є у Вінниці, Чернівцях, Києві та Москві. Голова ради директорів і мажоритарний акціонер - вінничанин Віктор Пономарчук, який мешкає разом із своєю сім'єю в Москві. Богдан також очолює громадську організацію «Спортивний клуб «Нива» Стрижавка».

Валерій Коровій
Валерій Коровій

Згідно інсайдерської інформації, син Богдан володіє акціями вінницького масложирового комбінату, від чого має прибуток. Відповідно до реєстру нерухомості, проживає старший син Коровія поруч із будинком батьком, в Стрижавці. Будинки знаходяться в безпосередній близькості один від одного, неподалік ставки Гітлера «Вервольф».

Їздить Богдан на Audi Q7, авто 2010 р.в. Відповідно до реєстру МВС, машина куплена в 2015 році. На вторинному ринку в 2018 році автомобіль цього року випуску коштує від 24 до 37 тис. доларів у залежності від стану.

Молодший син голови Вінницької ОДА Ярослав працює в промисловій компанії PlasmaTechttps. Обидва брати навчалися у Вінницькому торгово-економічному інституті Київського національного торговельно-економічного університету. З нерухомого майна у Ярослава - квартира площею 94,7 квадратів.

На своїй сторінці в соцмережі Фейсбук Богдан Коровій зазначив недавні відвідувані місця: Queen's Park Tekirova - готель у Туреччині, який знаходиться недалеко від Кемера, в центрі туристичного селища Текірова. Ще одне - BurJuman Arjaan by Rotana, Дубаї (ОАЕ). За даними booking.com, вартість проживання в готелі за 6 ночей з одного відвідувача - від 20 тис. грн. до 186 тис. грн. у залежності від номера (класичний люкс, суперлюкс тощо) Якому типу проживання віддав перевагу Богдан, ми можемо тільки здогадуватися.

Побував Богдан і в п'ятизірковому готелі Стамбула Hilton Istanbul Bosphorus. Тут вартість за 6 ночей із людинособи - 32 тис. грн. в середньому. Є відмітка про перебування в Holiday Inn Express Hamburg City Centre (Гамбург, Німеччина). А ось його молодший брат Ярослав скромніший. У його пріоритетах - театр, креативний простір, арт-кафе тощо.

Згідно з декларацією за 2017 рік, сам глава ВОДА Валерій Вікторович Коровій володіє невеликою ділянкою землі в Стрижавці Вінницького району Вінницької області - 1200 м². Великий наділ у нього є в Тростянецькому районі площею 31 тис. 24 м². У власності дружини в Стрижавці три наділи, їх загальна площа - 3574 квадратних метрів. Є на Вінниччині у неї земля площею 21 тис. 135 квадратів.

Валерій Коровій
Валерій Коровій

З нерухомості - житловий будинок у Стрижавці 318,60 квадратних метрів, належить дружині. У її власності також квартира в Вінниці - 86,50 м². З транспортних засобів - Toyota Camry 2.4 L, 2008 р.в. У Таїсії Василівни - Mitsubishi D.2 ASX 2.0 AT Ultimate, 2011 р.в.

Загальна сума декларанта на різних банківських рахунках - 698 тис. 83 грн. У дружини - 530 тис. грн. Валерій Вікторович вносить у декларацію бонусний договір на суму 17 тис. 282 грн. та Інтернет-картку, на якій 1 тис. 95 грн.

При цьому зарплата, отримана губернатором, - 314 тис. 866 грн. У його дружини - 211 тис. 940 грн. Отримані головою ОДА відсотки - 67 тис. 199 грн., дружиною - 80 тис. 583 грн. Прибуток від здачі житла в оренду - 8 тис. 323 грн.

На своїй сторінці в соцмережі Фейсбук голова Вінницької облдержадміністрації ділиться з передплатниками своїм інтерв'ю щодо медичної реформи. Він багато уваги приділяє цьому питанню. Вважає, що медреформа - це спільна робота лікарів, керівництва та влади на місцях.

Розміщує публікацію, згідно з якою Вінницька область - найзручніший регіон України для ведення бізнесу в 2018 році (334 бали). На другому місці з невеликим відривом (332 бали) йде Івано-Франківська область. Третю позицію займає Житомирська (313 балів).

За даними ЗМІ, у Вінницькій області спостерігається динаміка сільського господарства. Вінниччина б'є аграрні рекорди. Як бачимо з декларації, у самого голови ОДА та його дружини багато землі. Можливо, саме цим зумовлено успіх регіону, який із експорту зайняв 4-у позицію? А із будівництва - взагалі перше. Відзначилася Вінниччина й найнижчим зростанням споживчих цін. Регіон виявився благополучним із оплати ЖКП населенням.

Але останні новини з Вінниччини виявилися трагічними: 16 жовтня 2018 року під час спільних військових навчань із НАТО у Вінницькій області впав український навчально-бойовий літак Су-27. У результаті трагедії, що сталася в районі села Уланів, загинули два пілоти: військовий льотчик 1-го класу з 25-річним стажем Іван Петренко, учасник спецоперацій у зоні АТО. Другий член екіпажу - військовослужбовець Повітряних сил Національної гвардії США.

Про причини падіння винищувача поки не говорять. Про те, що сталося, можна буде судити, коли знайдуть "чорні ящики". Перед падінням ніхто з пілотів не повідомляв про будь-яку небезпеку або несправність авіасудна. За словами очевидців трагедії, літак низько пролітав над будинками, і пілотам вдалося відвести його в бік від села, буквально за кілометр, де винищувач розбився. Від нього залишилися лише дрібні шмаття металу та «воронка». Катастрофа не вплинула на польоти. Керівництво "Чисте небо - 2018" вирішило продовжити навчання.

Фотографії

Валерій Коровій
Валерій Коровій

Валерій Коровій
Валерій Коровій

Валерій Коровій
Валерій Коровій

Відео

Посилання

Фейсбук.

Офіційний сайт, Вінницька обласна державна адміністрація.

Контакти, адреса: 21050, м. Вінниця, вул. Соборна, 70. Телефони: +38 (0432) 59-21-10, 59-21-28. Електронна адреса: oda@vin.gov.ua