Протягом трьох років ПАТ "Аграрний фонд" сплатив державі 211,5 млн грн дивідендів. Дана інформація вказана в Аудиторському звіті за результатами державного фінансового аудиту діяльності ПАТ «Аграрний фонд» за період з 01.01.2016 по 30.06.2018.

Зокрема, в 2016 році підприємством сплачено дивіденди на користь держави в розмірі 116 млн грн, в 2017 році - 24,4 млн грн, в 2018 році - 71,1 млн грн.

Згідно з даними Аудиторського звіту, чистий прибуток ПАТ «Аграрний фонд» за 2016 рік склав 48,7 млн грн, за 2017 - 94,8 млн грн. Виконання фінансового плану в частині чистого прибутку в 2016 році склало 101,4%, в 2017 році - 103,7%.

Голова правління ПАТ «Аграрний фонд» Андрій Радченко, коментуючи результати аудиту, зазначив: «Діяльність ПАТ «Аграрний фонд» є доказом того, що державне підприємство може і має бути прибутковим. З року в рік Товариство прибуткове і є донором державного бюджету України».

Відповідно до Аудиторського звіту, активи Товариства за вказаний звітній період зросли з 6,11 млрд грн до 6,99 млрд грн.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Варто також зазначити, що є ряд чинників, які негативно впливають на роботу підприємства. Згідно з Аудиторським звітом, виявлено, що через неналежне зберігання зерна, яке належить Аграрному фонду, держава понесла збитки у розмірі 18,8 мільйона гривень. Нестача в 4,2 тис. тонн зерна зафіксована на Полтавському та Івано-Франківському комбінатах хлібопродуктів, які знаходяться у державній власності і перебувають в управлінні Міністерства аграрної політики та продовольства.

Фактично нестача в 4,2 тис тонн не складає навіть 0,1% від загального обсягу зерна, яке було закуплено ПАТ «Аграрний фонд» та покладено на зберігання на елеваторах підприємств-підрядників протягом зазначеного періоду. В той час, як збитки під час зберігання зерна в європейських країнах складають 5-7%, а в Україні в більшості випадків - 10%.

Крім того, ПАТ «Аграрний фонд» неодноразово звертався до керівництва МінАПК з проханням передати в управління вісім комбінатів хлібопродуктів. Це дозволило би Товариству працювати більш ефективно і уникнути розкрадань.

Зокрема, аудитом встановлено, що маючи у сфері управління власні виробничі потужності, ПАТ «Аграрний фонд» міг би щорічно заощаджувати близько 10% від загальної суми коштів, які витрачаються на зберігання, навантаження та переробку зерна та продуктів його переробки.

Крім того, варто зауважити, що ПАТ «Аграрний фонд» неодноразово звертався до правоохоронних органів щодо викрадення майна фонду на тому ж ДП «Івано-Франківський комбінат хлібопродуктів». Відповідні заяви були направленідо Департаменту захисту економіки Національної поліції України та Військової прокуратури України.

За зверненням ПАТ «Аграрний фонд» Управління захисту економіки Національної поліції України провело попереднє розслідування і вручило підозру керівництву ТОВ «Українська зернова компанія «Грейнкор», яке не повернуло зерно.

Також ПАТ «Аграрний фонд» ініціював досудове розслідування за недопоставку зерна компанією «Сім Інвестторг».

Нагадаємо також, що через безвідповідальну діяльність попереднього керівництва фонду Товариство втратило понад 2,4 млрд грн (а це майже половина статутного фонду) в неплатоспроможних банках «Брокбізнесбанк» та «Радикал Банк».

Однак, враховуючи складну ситуацію в країні, війну на Сході, анексію Криму та введення воєнного стану в частині областей України, ПАТ «Аграрний фонд» жодного разу не звертався до уряду з проханням збільшити статутний капітал. Натомість, як в усьому цивілізованому світі Товариство взяло кредит в «Укргазбанку», який також є державною установою.

Як результат - ПАТ «Аграрний фонд» є одним з найприбутковіших державних підприємств та лідером аграрного ринку України.

Ознайомитись з текстом Аудиторського звіту можна на сайті Товариства в розділі Розкриття інформації, Консолідована звітність та висновки аудитора.

Прес-служба ПАТ "Аграрний фонд"