22 січня курс долара стрімкообвалили на 20 копійок. Після цього безготівкові котирування зафіксувалися в рамках 27,73-27,80 грн/$, інформує UBR.ua. За словами начальника управління дилінгових операцій Райффайзен банку Аваль Юрій Гріненко, валюту активно розпродавали цілий день.

Причому, як кажуть скарбники, - все. І банки з іноземним капіталом і з українськими акціонерами.

Головним скупником долара, за традицією, став Нацбанк. Банкіри говорять, що НБУ придбав рекордний для січня добовий обсяг долара: за одними оцінками, близько близько $60 млн, за іншими - до $70 млн. Починалися придбання регулятора на рівні 27,91 грн/$, після чого курс знижувався - спочатку до 27,82 грн./$, а потім до 27,80 грн/$.

Ключова версія для валютного розпродажу - банки збирали гривню за сьогоднішнє розміщення облігацій внутрішньої держпозики Мінфіну. Підтвердити або спростувати її можуть лише чиновники, свіжим звітом із розміщення ОВДП. Тоді ж стане ясно, на яку ставку поласилися інвестори, і чому активізувалися саме зараз. Можливо, на очікуваннях зниження наступного тижня облікової ставки НБУ.

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок
Показати ще

"Також факторами впливу на курсові тренди сьогоднішнього дня стали не виправдалися ранкові очікування щодо зростання попиту у зв'язку з вчорашньої роботою ринку на умовах tom (з поставкою завтра). Що розгорнуло котирування в бік зниження і мотивував НБУ ще до полудня викуповувати надлишок пропозиції", - пояснює директор казначейства Банку Кредит Дніпро Олег Курінний.

Слідом за міжбанком скочувалися і готівкові ціни.

"Готівковий ринок відкрився котируваннями 27,91-27,96 грн./$, до середини дня вони знизилися до 27,83-27,87 грн/$", - додав Курінний.

Разом з тим фінансисти передбачають подальше зміцнення гривні.

"Чекаємо продовження руху курсу вниз, яке дасть можливість придбати долар дешевше поточного рівня. Ближче до кінця місяця очікуємо відскоку курсу вгору, де знову можна почати продавати долар", - прогнозує начальник управління дилінгових операцій банку "Південний" Олег Ропяк.

"Завтра міжбанк буде відкриватися в рамках 27,70-27,80 грн/$, після чого можливе подальше зниження курсу долара", - погодився з ним Юрій Гріненко.

Олег Курінний сьогодні підстрахувався і заклав на завтра 27,80-27,90 грн/$.

Нагадаємо, курс валют на 20 січня: долар сильно лихоманить.

Як повідомляв портал Знай.uа, у 2019 гривня ризикує побити багаторічний антирекорд: експерт попередив українців про важливе.

Також портал Знай.uа писав, про курс валют на 21 січня: гривня втоптала долар у багнюку.