Як виявилося, для реанімування репутації ботів українські політики замовляють у медіа-фірм.

Основне завдання ботів - спотворення громадської думки в соціальних мережах. Про це в понеділок, 4 лютого, повідомляє Бізнес.Медіа посилаючись на розслідування програми "Схеми: корупція в деталях".

За словами медіа-консультанта Олександра Клімашевського, штаб особистих ботів може обходитися політикам в 20 тисяч доларів на місяць. Вартість ботів залежить від "якості" акаунтів. Чим правдоподібніше виглядає сторінка, тим дорожче буде коштувати такий бот. Деякі сервіси пропонують створення ботів за 20 доларів, але такі сторінки можуть бути швидко забанені або видалені.

"Підтримка мережі може коштувати 3-4 тис. дол. на місяць, 10 000 доларів на місяць в залежності від того, скільки ми хочемо охопити цими ботами", - розповів Клімашевський.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Журналісти "Схем" видобули документ, в якому фірма, що створює "ферми ботів" пропонує "троль" користувачів і "вкидати інформацію" в передвиборний період. Згідно прайс-листу, послуги обійдуться замовнику в 16-20 тисяч доларів на місяць. У цю суму вхдіт вартість розкрутки офіційної сторінки клієнта, моніторинг інформації про клієнта в ЗМІ та інших соціальних мережах, а також публікація статей і потрібних повідомлень.

Політтехнолог і керівник піар-агентства Дмитро Раїм, стверджує, що такі "ферми" є у багатьох прес-служб українських політиків. Раїм підкреслив, що його фірма створює фейковий акаунти тільки для "захисту репутації", але багато агентств спеціалізуються саме на створенні інформаційних атак.

Нагадаємо, раніше інформаційний портал "Знай.ua" писав про те, що Порошенко почав підкуповувати виборців в Луцьку. Стала відома схема, по якій Петро Порошенко планує купувати голоси виборців на весняних виборах Президента України 2019 року. До рук журналістів потрапили інструкції і повний пакет документів, які отримують «однодумці» Порошенко на території Західної України.