13 лютого, 18 років тому, в Києві була заарештована Юлія Тимошенко. Генпрокуратура України звинуватила її "в контрабанді газу, фальсифікації документів, ухиленні від сплати податків, дачі хабара прем'єра Лазаренка і розкраданні коштів в особливо великих розмірах". Мова йшла про події 1996-97 років.

Арешт Тимошенко: хроніка подій

Це був перший, але не останній її арешт. До цього за нею числилися тільки затримання. Наприклад, у 1995 році її затримали в аеропорту Запоріжжя з сумкою, наповненою $ 26 тис., які вона везла в Москву. Тоді її витягли клопотаннями міністра Кабміну Валерія Пустовойтенка і олігарха Віктора Пінчука.

У грудні 1999 року Тимошенко стала віце-прем'єром по ПЕК в уряді Віктора Ющенка. Тоді Леоніду Кучмі треба було отримати гарантії продовження співпраці з МВФ. На Заході настійно радили призначити головою уряду главу Національного банку Ющенко. Кучма не тільки призначив його, знявши вірного Пустовойтенка, але і дав можливість сформувати Кабмін.

Популярні новини зараз
Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

В результаті, Тимошенко з зайнялася енергетичним ринком країни. Особистого інтересу у Тимошенко не було, зате було знання схем, які дозволяли заробляти на дешевому російському газі її колегам по ринку.

Першим постраждав чоловік Тимошенко Олександр, якому були пред'явлені звинувачення в махінаціях при торгівлі металопрокатом. Юлія Володимирівна відреагувала на це як на загрозу і почала захищатися політично - 9 лютого 2001 року вона, разом з Олександром Морозом, стала одним із творців Форуму національного порятунку, що ставив за мету відставку Кучми (в цей час вже досить довго тривали спрямовані проти президента акції протесту, обвинуваченого у вбивстві журналіста Георгія Гонгадзе).

Вбивство Гонгадзе
Вбивство Гонгадзе

19 січня Тимошенко була звільнена зі своєї посади (Ющенко дотягнув до квітня), а 13 лютого - арештована. У Лук'янівському СІЗО Києва вона провела 43 дні.

Спочатку проти неї було порушено справи за контрабанду газу та підроблення документів, а потім за ухилення від сплати податків. Власне арешт був пов'язаний із звинуваченням в перерахуванні хабарів на швейцарські рахунки Павла Лазаренка на суму $ 79,6 млн. Кучмі було властиво якесь специфічне почуття справедливості. Йому здавалося неправильним садити одну людину за те, за що інший був нагороджений.

Другий момент був політико-юридичний - докази провини Тимошенко були непереконливі. Був і чисто політичний момент - триваючі акції протесту і тиск Заходу, де Тимошенко вважали політичною ув'язненою.

27 березня Тимошенко була звільнена під підписку про невиїзд. Рішення про зміну запобіжного заходу прийняв голова Печерського райсуду Микола Замковенко (п'ять років по тому він став народним депутатом від БЮТ). 30 березня її знову спробували заарештувати, але суд згоди не дав.

30 квітня 2002 Києво-Святошинський суд закрив кримінальні справи, порушені стосовно Юлії та Олександра Тимошенків, визнавши їх незаконними. На вибори 2002 року Тимошенко пішла вже "чистою".

Другий арешт Тимошенко

У 2011 році Печерський районний суд Києва дав згоду на її арешт увечері 5 серпня 2011 року.

Перед тим суддя Родіон Кірєєв оголосив перерву в засіданні у справі щодо газових контрактів для розгляду клопотання про зміну запобіжного заходу – з підписки про невиїзд на арешт.


Таке клопотання заявила прокурор Юлія Фролова. Вона просила змінити Тимошенко запобіжний захід, оскільки вважала, що підписка про невиїзд не забезпечувала дотримання норм кримінально-процесуального законодавства.

30 квітня 2013 року Європейський суд з прав людини визнав арешт і утримання Тимошенко під вартою до рішення суду в її справі незаконним. Це, на думку захисників, могло бути підставою для перегляду вироку і звільнення Тимошенко.

Дивіться: Тимошенко виступила на Майдані

Нагадаємо, серіал виробництва "Кварталу 95" під назвою "Слуга народу 3"хотіли не пропустити на екрани.

Як повідомляв "Знай.ua", оприлюднено повні рейтинги кандидатів у президенти.

Також "Знай.ua" писав, що екс-чиновник МВС звернувся до Порошенка.