Загальний обсяг зловживань олігарха Ігоря Коломойського у фінансовому, нафтовому, металургійному та авіаційному бізнесі тільки за останнє 15 років наближається до 17 млрд доларів. Про це йдеться в дослідженні співголови Фонду енергетичних досліджень Дмитра Марунича "Головний рейдер України", опублікованому на порталі "Капітал", пишуть Українські Новини.

Зокрема, за даними експерта, отриманими з відкритих джерел, у фінансовій галузі сума зловживань перевищила $5,5 млрд, в області видобутку, транспортування і переробки нафти – $5 млрд, у феросплавній галузі – понад $6 млрд.

При цьому використовувалися різні схеми виведення грошей. З "Укрнафти", 51% якої контролює держава, гроші були виведені за допомогою фіктивних контрактів з продажу нафти та купівлі нафтопродуктів, укладених з наближеними до Коломойському компаніями. У "Приватбанку" була створена спеціальна незаконна внутрішня структура, "банк в банку", яка відповідала за кредитування компаній, що належать олігарху. Внаслідок більш як 90% всіх кредитів Привату видавалися саме таким компаніям. З феросплавних підприємств мільярди доларів потрапили в офшори завдяки маніпуляціям з цінами під час експорту продукції і імпорту сировини. До того ж Ігор Коломойський зумів пролобіювати в уряді для своїх підприємств суттєві пільги у вартості електроенергії, завдяки чому додатково заробив понад півтораста мільйонів доларів.

Сума, яку, згідно з дослідженням, Ігор Коломойський вивів з країни або приховав від оподаткування, становить більш ніж половина загального обсягу кредитування з боку МВФ за всю історію незалежної України. Це також більш як 40% загальних видатків державного бюджету України на 2019 рік.

Експерт також звертає увагу на владні амбіції Коломойського, який через фінансування деяких кандидатів у президенти та політичних партій прагне закріпити можливості таких заробітків на майбутнє.

Популярні новини зараз
Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще