Європейський Банк Реконструкції та Розвитку підтримує плани України щодо проведення реформи енергоринку

Про це сказано в офіційній заяві банку, текстом якого володіє видання.

"Ми активно підтримуємо ідею переходу до лібералізованого і конкурентного ринку в цьому секторі, так як вважаємо, що це є найкращим шляхом до максимальної ефективності генерації електроенергії. У 2017 р. ЄБРР разом з усіма ключовими міжнародними партнерами України настійно рекомендував прийняття поправок до закону про ринок електроенергії. Ми вважаємо, що викладені в цьому законі принципи реформ з часом призведуть до появи прозорого та диверсифікованого сектору електроенергетики, який буде забезпечувати чисту, стійку і доступну за ціною енергію для всіх українців", - зазначено в заяві ЄБРР.

У Банку також повідомили, що готові надати всіляку допомогу, щоб другий етап енергореформи (впровадження оптового ринку електроенергії, - ред.) був запущений якомога швидше, а українські споживачі якомога швидше змогли скористатися перевагами лібералізації цього ринку.

Втім, як випливає з тексту заяви, Європейський банк реконструкції та розвитку рекомендує відкласти запуск відкритого оптового ринку електроенергії в Україні на деякий термін. У той же час перенесення терміну його відкриття повинен супроводжуватися виробленням чіткого плану послідовних кроків, які забезпечать його нормальний запуск.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone
Показати ще

Нагадаємо, з 1 січня в Україні почав діяти роздрібний ринок електричної енергії. Повномасштабний запуск нової моделі оптового ринку запланований на 1 липня. Вона передбачає імплементацію норм Третього енергетичного пакета ЄС, у тому числі в питанні розділення компаній за напрямками розподілу і передачі електроенергії.

13 травня прем'єр-міністр Володимир Гройсман підтвердив, що запуск ринку планується в запланований термін, і додав, що новації не повинні приводити до підвищення цін на електроенергію для населення.