Юлія Тимошенко - найбільш впливова жінка в новітній історії країни. Колишня підприємниця, заснувала власну партію, стала першим прем'єр-міністром-жінкою і двічі ледь не вигравала президентські вибори. Однак, зайняти найважливішу посаду в Україні вона так і не змогла, через що знову штурмує стіни парламенту. З ким Юлія Володимирівна знову об'єдналися для виборів? Хто її спонсорує і що вона хоче в новому скликанні Ради? - Відповіді на ці та багато інших питань - в цій статті.

Історія Батьківщини

Партія Батьківщина, гаряча лінія якої, найчастіше, потрібна лише пенсіонерам, народилася в 1995 році і по початку ніякого відношення до Юлії Володимирівні Тимошенко не мала.

Політична сила була заснована тодішнім ректором Дніпропетровського університету Володимиром Прісняковим і мало повну назву Всеукраїнська громадська організація Союз миролюбних сил Батьківщина.

Партія мала лівий напрямок і складалася з соціалістів і колишніх комуністів і привертала одіозних Наталію Вітренко та Олександра Мороза. Батьківщину Юлія Тимошенко перехопила в 1999 році і швидко зареєструвала її в Міністерстві юстиції в якості політичної партії.

Популярні новини зараз
Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом
Показати ще

Уже 2000 року Батьківщина потрапляє у владу, ставши основою для Блоку Юлії Тимошенко, який отримує більше 7% голосів виборців на чергових парламентських виборах.

Список партії і її члени на чолі з лідером стали основною рушійною силою Помаранчевої революції в 2004 році. Після обрання Віктора Ющенка новим президентом, Юлія Тимошенко стає першою главою уряду-жінкою і моментально вступає в конфлікт з президентом і його кумом Петром Порошенко.

У 2006 році Батьківщина стає лідером нової парламентської гонки і отримує більше 22% голосів виборців, що відповідало 129 мандатів. На позачергових виборах на наступний рік Тимошенко і її партія зміцнюють успіх і збирають більше 30% голосів виборців.

Офіс Батьківщини ледь не закрився після того, як Юлія Володимирівна стала жертвою політичних репресій і була відправлена ​​до в'язниці за наказом Віктора Януковича. Однак, партію швидко підхопили її соратники - Олександр Турчинов і Арсеній Яценюк.

Позиціонуючи себе як опозиція тодішньої влади у вигляді Партії Регіонів і президенту Януковичу, Батьківщина отримала більше 22% голосів виборців.

У 2014 році після розпуску Верховної Ради новим президентом Порошенко, Юлія Володимирівна залишилася одна, оскільки її соратники прийняли рішення залишити не настільки популярного екс-прем'єра і створити власну силу - Народний фронт.

Політична зірка, що залишилася на самоті, знову потрапила в парламент, однак з найгіршим результатом в історії, ледь подолавши планку в 5%.

Що Тимошенко обіцяє виборцям в черговий раз?

В ході чергової парламентської гонки Юлія Володимирівна обіцяє закінчити війну з Росією, шляхом залучення до переговорів Великобританії і США, розгляд проблем Криму і Донбасу в одному пакеті, підвищення зарплат до рівня польських за п'ять років.

Традиційно, Тимошенко обіцяє підняти пенсії і ввести пільги на податки, провести реформи і розвивати культуру і науку.

З ким Тимошенко знову хоче потрапити у владу?

В ході своєї чергової виборчої компанії Юлія Тимошенко набрала в кандидати нових мажоритарників і отримала підтримку від нових союзників. Парламентські вибори Тимошенко веде з маріупольським мільярдером і нинішнім народним депутатом Сергієм Тарутою.

У Полтаві та інших великих містах Тимошенко допомагає інший досвідчений політик - Валентин Наливайченко, який раніше очолював СБУ, а в наші дні є главою партії Справедливість.

Саме ці три фігури і займають вершину передвиборчого списку Батьківщини. Після скликання партії, трансляція якої велася через Інтернет, Тимошенко назвала імена всіх кандидатів від своєї політичної сили.

З найбільш відомих членів партії варто назвати діючих нардепів Сергія Соболєва, Григорія Немирю, Олену Кондратюк, Івана Кириленка і Валерія Дубіля.

Юлія Володимирівна, один передвиборний ролик якої вартий довічного бюджету простого українця, відправила до другої десятки списку своїх саратніков на місцях, позбавивши їх можливості обратися до парламенту.

Так, Тимошенко відправила до другої десятки нардепа Олександра Абдулліна, обранця Івана Крулько, главу житомирської Батьківщіни Анжеліку Лабунську, головного київського партійного функціонера Костянтина Бондарєва і його колегу зі Львова Михайла Цимбалюка.

Юлія Володимирівна також тягне за собою в Раду колишнього президента Української футбольної прем'єр-ліги і господаря клубу Харків Віталія Данилова. У списку значиться колишня соратника Порошенко Ольга Белькова, екс-міністр ЖКГ Ніколаєнко і голова Незалежної профспілки гірників Михайло Волинець.

Політик хоче привести в нову версію Верховної Ради політика Олену Шкрум, Вадима Івченко та Сергія Євтушка. Крім того, в політику рвуться Сергій Євтушок, Олексій Рябчин і Олександра Кужель, фото якої давно облетіли Мережу.

Від Тимошенко обираються кіровоградський губернатор Олександр Червоненко, ветеран АТО Микола Тихонов та партійна функціонерка Ольга Боднар-Петровська.

Вивчаємо паршивих овець в рядах Тимошенко

Юлія Тимошенко, історія кар'єри якої є однією з найбільш цікавих і скандальних в сучасній Україні, зібрала навколо себе людей з суперечливою репутацією. Будучи політиком з величезним антирейтингом, і будучи людиною, яку або люблять або ненавидять, Юлія Тимошенко взяла з собою на вибори багато токсичних діячів.

Великою проблемою для лідера Батьківщини може стати її нове партнерство з Сергієм Тарутою. Колишній глава Донецької області, маріупольський мільйонер і народний депутат сумно прославився звинуваченнями в корупції, неефективності і навіть звинуваченнями у співпраці з проросійськими силами.

Тарута, іммідж якого не зуміли виправити навіть дорогі піарники, заявляє про необхідність позаблокового статусу України, що порушує нинішні вимоги Конституції, в якій зафіксовано рух нашої країни в НАТО І Європейський Союз.

Відзначимо, що у Тарути також є своя партія «Основа», яка не користується великою популярністю, також як і її лідер. Політик упевнений, що для забезпечення миру в нашій країні і примирення з Росією, Україні потрібен позаблоковий статус. Таруту також підтримує Андрій Ніколаєнко, який також хоче потрапити в парламент від Тимошенко.

У 2014 році з'явилася інформація про те, що Сергій Тарута захопив 8 гектарів дорогої землі, що належить державному санаторію в Пущі-Озерній. У той же період нинішній соратник Тимошенко публічно двічі назвав українських військових бойовиками, що не пробачили йому і сьогодні.

Контактний центр Батьківщини також не зможе прокоментувати той факт, що Юлія Володимирівна співпрацює з посібником Януковича. Від її партії в парламент хоче потрапити Михайло Цимбалюк, який очолював Львівську та Тернопільські ОДА за часів правління президента-втікача. Він запам'ятався місцевим жителям своїми словами про те, що Віктор Федорович - головний друг і союзник Західної України.

Затесалася до Тимошенко і скандальна співачка Анастасія Приходько, яка пробує сили по мажоритарному округу. Зірка, що представляла Росію на Євробаченні і перемогла на місцевій Фабриці зірок, різко стала патріоткою і планує обратися до Верховної ради. Невдалий запис її інтерв'ю для П'ятого каналу облетіло всю країну і показало її рівень політичної непідготовленості, що може не сподобатися виборцям її округу.

Чи є шанси потрапити в Раду?

Прес-служба Батьківщини висловлює впевненість в тому, що Юлія Володимирівна пройде в парламент. Телефони штабу Тимошенко розриваються від дзвінків виборців, які намагаються вирішити свої проблеми напередодні виборів.

Солідарні з представниками партії і численні соціологи, які впевнено пророкують Тимошенко чергове потрапляння до Верховної Ради. Члени партії з великою часткою ймовірності потраплять до парламенту.

Зокрема, соціологи пророкують Юлії Тимошенко, відео з агітацією якої заполонили країну, від 6 до більш ніж 8 відсотків голосів виборців.

Юлія Володимирівна, вакансії від якої користуються популярністю серед претендентів, найбільше отримає голосів в центрі країни, а також на Заході. Відзначимо, що за голоси виборців Тимошенко буде боротися в цих регіонах зі своїм старим суперником і ворогом - Петром Порошенко.