В Авдіївці Донецької області на виборчій дільниці № 140597 спостерігачі виявили ручки з чорнилами, що зникають.

На відео видно, як напис імовірно зроблений цією ручкою, майже непомітний. На дільницю викликали поліцію, щоб зафіксувати порушення.

Слід відзначити, що такий "трюк" під час голосування, на жаль, не можна назвати поодиноким випадком.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Конкретно ці кадри якраз дуже яскраво показують подібне порушення: у списку з трьох пунктів другий повільно просто "зникає у повітрі" - з часом виявиться, що усі бюлетені, заповнені такою ручкою, просто пусті. А це шанс для подальших маніпуляцій із волевиявленням українців.

Загалом, 21 липня правоохоронцям не бракувало роботи. У поліцію надійшло 838 заяв і повідомлень, пов'язаних з порушеннями на виборах, відкрито 10 кримінальних проваджень та складено 6 адмінпротоколів.

Незаконна агітація - 214 випадків,

Перешкоджання здійсненню виборчого права - 35,

Конфлікти - 20,

Пошкодження майна - 11,

Підкуп виборців - 15,

Повідомлення про замінування - 4.

Під підкупом виборців, що важливо, розуміється не тільки пряме вручення конверту із грошима, але й інші види так званої "допомоги" і прояви "раптової доброти".

Приміром, підвозити виборців на дільниці, найчастіше - бюджетників (вчителів, інженерів, працівників комунальних служб та інших фахівців) являється порушенням закону.

Не можна також надавати будь-які послуги в день голосування чи день тиші, котрі можуть бути розцінені, як підкуп. Забороняється також передавати бюлетені для голосування стороннім особам, незалежно від місцезнаходження та фактичної прописки учасників виборів.

Нагадаємо, Кучма терміново звернувся до Зеленського.

Як повідомляв Знай.ua, стало відомо, як голосували Притула, продюсер Лорак, Кошовий, Бурмака та інші зірки.

Також Знай.ua писав, що опубліковано дані екзитполів та перші результати.