Президент України Володимир Зеленський подав у Верховну Раду проект змін до Конституції про закріплення повноважень призначати та звільняти директора Національного антикорупційного бюро (НАБУ) і Державного бюро розслідувань (ДБР).

Мова йде про проект закону № 1014. Станом на 12:20 30 серпня документ ще не опублікований.

Законопроект називається "Про внесення змін до статті 106 Конституції України (щодо закріплення повноважень президента України утворювати незалежні регуляторні органи, Національне антикорупційне бюро України, призначати на посади та звільняти з посад директора Національного антикорупційного бюро України та директора Державного бюро розслідувань)".

Популярні новини зараз
Нові правила мобілізації: кому треба готуватися до ВЛК Українцям дали надію: які комунальні тарифи пообіцяли не чіпати На землю чекають удари руйнівної магнітної бурі: нагряне вже ось-ось Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче
Показати ще

Зазначимо, ст. 106 Конституції України містить перелік повноважень президента України.

Разом з тим, закон про НАБУ передбачає, що директора Бюро призначає президент з кандидатів, відібраних конкурсною комісією. Звільнити керівника відомства може Верховна Рада україни за поданням мінімум 150 нардепів при наявності однієї з умов (наведено вичерпний перелік - це може бути призначення на іншу посаду, набрання чинності судового вироку, непройденний аудит або велика заборгованість по сплаті аліментів).

Закон про ДБР передбачає, що директора Бюро призначає президент за поданням прем'єр-міністра за поданням конкурсної комісії.

Причини для припинення повноважень директора ДБР також викладені у вичерпному переліку - досягнення 65 років, проблеми зі здоров'ям, припинення українського громадянства та інше.

Нагадаємо, Коломойський зробив сміливу заяву про розпуск Ради.


Як повідомляв раніше Знай.uа, з Києва зникне Генпрокуратура у Зеленського зробили важливу заяву.


Також Знай.uа писав про те, що глава держави показав, як повинні працювати нардепи.