З 2 вересня активний період розпочався не тільки у школярів – до гарячого сезону новообраної Верховної Ради долучилися і столичні депутати. А разом з тим відчинилися двері і до місцевих їдалень. Тож Знай.ua вирішили дізнатися, з чого складається меню народних обранців, розпочавши зі Київської адміністрації, порівнявши вартість та різноманітність страв з показниками осені 2018 року.

На третину зросла лише вартість перших страв

Чесно кажучи ,результат нас відверто здивував – у той час, як ціни на ряд продуктів зросли щонайменше удвічі, а то і втричі, страви в їдальні КМДА практично не подорожчали.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

Лідером по зростанню вартості, в порівнянні з минулим роком, стали перші страви. Та й то, навіть після підвищення, ціни у місцевій їдальні на порядок нижчі навіть за найдешевші столичні кафе швидкого харчування.

Наприклад, борщ зелений цьогоріч коштує на 3 грн дорожче – 24 грн. Рекорд поставив суп гороховий з салямі, що подорожчав на 6 грн – якщо восени 2018 порція коштувала 19 грн, то зараз 25.

Аби на початку року чиновникам працювалося не тільки сито, а й "з розмахом", як на більшості популярних літніх курортах, місцеві кухарі додають "родзинок". Поки не настануть холоди, депутати можуть поласувати новинками меню.

"На теплий період року ми урізноманітнили меню – одними з сезонних страв стали окрошка та холодний борщ", – зазначає працівниця їдальні.

У той час, як тут середня вартість однієї порції "гарячого" дорівнює 25 грн, то найнижча ціна у "економ-мережах" не менша за 32 грн.

Любителі фаст-фуду можуть навіть замовити тут італійську піцу.

Втім, посмакувати "американською їжею" можна, не відходячи від каси. Гаряча грінка з яйцем та шинкою обійдеться лише у 24 грн.

Гарніри та салати – від 12 гривень за порцію

А що ж стосується гарнірів і салатів, то ціни залишилися на тому ж рівні. Найдешевшим гарніром є гречана каша: коштує вона всього, як 1,5 жетони на метро - 12 грн.

Універсальним варіантом є картопля мисливська за 27 грн, де разом можна придбати "2 в 1" – і гарнір, і ковбаски. А, доплативши 2 грн, можна придбати і запечену картоплю з беконом.

Ще однією стравою "2 в 1" є плов зі свининою всього – така порція обійдеться всього у 34 грн.

Досить екзотичним є картопля запечена з кунжутом, вартістю у 18 грн.

Улюбленцям бобових прийдеться до смаку "Лобіо" (пісне) за ціною у 25 грн. А ось овочі гриль, на диво, виявилися дорожчими за м'ясо – "порція вегана" коштуватиме 45 грн.

Літній салат тут, взагалі, можна придбати майже за безцінь. Наприклад, морква з родзинками та сметаною, як і морква по-корейськи, коштує всього 13 грн. Порція свіжих овочів обійдеться у 22 грн.

Доволі цікавими та вишуканими є інші страви в салатному меню. Селера з яблуком за 17 грн, пекінська капуста з куркою і помідори з баклажанами та шинкою за 25 грн.

Також в асортименті буряк з моцарелою за смішною ціною у 23 грн та оселедець зі свіжими овочами, вартістю у 33 грн.

Безліч м'ясних страв: від битків до ковбасок

Асортимент м'ясних страв ще ширший. При цьому, лише у одиничних випадках ціна зросла на 1-2 грн. Найдешевшим варіантом є котлета куряча за ціною у 24 грн.

Биток курячий трошки дорожчий і обійдеться у 29 грн, на гривню більше коштує биток по-київськи – його ціна становить 30 грн. За 32 грн можна придбати ковбаски "Баварські", а за 33 грн – гречаник печінковий.

Зрази курячи з шинкою та сиром коштують 40 грн.

До речі, назва однієї з найдорожчих страв у їдальні "Биток свинячий по-міністерськи" за рік так ніхто і не виправив – написана вона з помилками – калькою з російської "свинні (ий/а)". В ціні він теж майже не піднявся – всього на гривню і коштує 42 грн. Стільки ж коштує і биток курячий по-французьки.

Одними з найдорожчих м'ясних страв є філе куряче "Фірмове" за 49 грн та куряче філе з горіхами за 45 грн. Поруч із ними з'явилася ще одна новинка – фарширований перець в соусі, вартістю у 42 грн.

Рибний асортимент теж вражає – тут тобі і хек, і "унагі". Найдешевшим є рибний біфштекс за 29 грн.

Пангасіус в яйці та хек в маринаді вже на порядок дорожчі і обійдуться у 42 та 45 грн, відповідно.

Найдорожча скумбрія "Унагі" – порція такої рибки коштуватиме 49 грн.

При їдальні працюють власні кондитери

За словами касира, київські депутати не витрачають можливості підсолодити собі життя та дуже полюбляють десерти.

Виявляється, при столовій мерії працює окремий "підрозділ" – майстри кондитерських виробів.

"Наші кондитери щодня готують свіжу випічку, яку залюбки розбирають наші відвідувачі. Поласувати тістечками обожнюють як жінки, так і чоловіки", – ділиться з нами співробітниця їдальні.

Одним із популярних хітов є "Запіканка фірмова" з родзинками та полита карамеллю за ціною у 33 грн.

Ціна на шматок медовика в буфеті КМДА теж, м’яко кажучи, демократична – 25 грн. Американський пиріг навіть дешевше – 21 грн. Відомий "Наполеон" тут обійдеться у 26 грн.

Найелітнішим солодким смаколиком виявився сирний пиріг з ягодами, вартістю у 51 грн за шматочок.

Продають тут і звичайні духові пиріжки з вишнею та повидлом – коштують вони 13 грн.

Разом із десертами часто беруть натуральний компот ягідний та узвар за 10 грн. А ось сік томатний та яблучно-виноградний всього на 2 гривні дорожчі і коштують 12 грн.

Тож, якщо підсумувати, вартість середньостатистичного обіду з першого та гарніру "2 в 1" обійдеться не дорожче за 50 грн. А це навіть дешевше, ніж шаурма в місцевих кіосках. Тож сума, порівняно з минулим роком, зросла всього на 10 грн. І це при тому, що нинішні ціни на овочевий набір, не кажучи вже про м'ясо, неабияк вдарили по гаманцю звичайного українця.