Сьогодні суд звільнив Володимира Цемеха з-під варти і ключовий свідок у справі MH17 може бути переданий Росії вже днями. Це може спричинити дуже серйозні наслідки для України і її відносин із Заходом і не тільки. Принаймні, таку думку висловив в студії каналу Politeka політипчний експерт Юрій Романенко.

Вже сам факт звільнення особи, котрій закидували чи не найбільший злочин, Романенко називає "ударом штанги" - настільки це було раптово та суперечливо.

Володимир Цемах, фігурант справи про катастрофу МН17
Володимир Цемах, фігурант справи про катастрофу МН17

"По ньому йде підготовка у Міжнародний суд. Відповідно, Україні потрібно було передати Цемаха. Якщо це ключовий свідок, то позиції України стануть міцнішими у суді, і відповідно наші можливості тиснути на Росію", - підкреслив Романенко.

Володимир Цемах, фігурант справи про катастрофу МН17
Володимир Цемах, фігурант справи про катастрофу МН17

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Експерт нагадує, що саме Цемах "засвітився" на супроводі того самого "Бука", який знищив малазійський Боїнг.

"Виникає питання: а під які "особисті зобов'язання" цей терорист може бути звільнений? Ми розуміємо, що може бути звільнений тільки якщо є домовленість про обмін, тому що у російських ЗМІ була інформація, що 7 вересня може відбутися обмін "всіх на всіх". Мова йде про тих українців, котрі за ці роки опинилися у "лапах" росіян, включаючи Сенцова і саме Цемах фігурував, як один із кючових у цьому "обмінному пакеті", - зазначив Романенко.

Володимир Цемах
Володимир Цемах

Головна небезпека у всій цій історії на думку Романенка полягає у тому, що Україна втрачає найбільшу доказову базу у справі про МН17. Як будуть розгортатися події далі, поки що невідомо.

Слід відзначити, що 26 червня українські спецслужби вивезли Цемаха з окупованого Сніжного. Для його затримання українська спецслужба наприкінці червня провела спецоперацію на окупованій території Донбасу.

Нові підозрювані у справі рейсу МН17
Нові підозрювані у справі рейсу МН17

Цемах як екс-начальник ППО бойовиків може бути цінним свідком у справі про знищення пасажирського літака Boeing-777 Malaysia Airlines рейсу МН17.

катастрофа МН17
катастрофа МН17

За даними журналістів, Росія хоче отримати Володимира Цемаха в межах обміну. Низка українських ЗМІ повідомляли, що Росія навмисно затягує процес обміну полоненими, вимагаючи повернути Цемаха, щоб зірвати міжнародний суд у справі про знищення Боїнга 777 рейсу MH17 над Донбасом.

Нагадаємо, київський апеляційний суд звільнив з-під варти фігуранта у справі збитого MH17 Володимира Цемаха.

Як повідомляв Знай.ua, депутати Європарламенту закликали Україну не передавати Росії в рамках обміну полоненими бойовика "ДНР" Володимира Цемаха.

Також Знай.ua писав, що Нідерланди закликали Зеленського не віддавати бойовика Цемаха Росії.