Сьогодні для українців пам’ятна дата. 78 років тому у київському урочищі Бабин Яр нацисти масово розстріли мирних громадян. Це одна з найтрагічніших сторінок нашого минулого. Про це сказав президент України Володимир Зеленський у офіційному зверненні, опублікованому на сайті глави держави.

"Страшна за своєю сутністю політика, породжена апологетами расової чистоти Третього рейху, вилилася у планове винищення представників єврейської національності на окупованих нацистами землях", - йдеться у повідомленні.

Бабин Яр
Бабин Яр

Вранці 29 вересня 1941 року усіх євреїв з речами змусили зібратися у визначеному місці на Лук’янівці. Звідти ні в чому не винні люди вирушили дорогою у вічність. Адже в урочищі Бабин Яр масово стратили мирних громадян.

"В Україні сотні скорботних місць, де у роки Другої світової війни лютував Голокост і проходили масові страти. Це і Богданівка на Миколаївщині, і Вінниця, це і Одеса та Житомир, це і Харків та Закарпаття", - зазначає президент.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп
Показати ще

Пошук хліба в одному з українських сіл під час Голодомору
Пошук хліба в одному з українських сіл під час Голодомору

У роки війни, коли здавалося б усе навколо дихало жорстокістю і смертю, проявилися найкращі якості нашого народу: милосердя, співчуття і жертовність.

За словами Зеленського, трагічні сторінки історії слід пам’ятати не тільки, щоб шанувати пам’ять про загиблих, а й для того, щоб зробити висновки з минулого та не допустити помилок у майбутньому.

"Пам'ять Бабиного Яру, Голокосту - це попередження для всього людства про те, що ідеологія нетерпимості та насильства може повернути нас у страшне минуле, коли найдорожче - людське життя - ставало лише розмінною монетою у руках диктаторів", - йдеться у зверненні.

Нагадаємо, трагедія Бабиного Яру: українцям показали, як виглядатиме новий Меморіальний центр Голокосту у Києві.

Також Знай.ua писав, у Радянському Союзі спеціально замовчували питання Голокосту, бо саме такою була позиція Сталіна.