Експерт Олександр Охріменко вважає, що колишні українські генпрокурори Віктор Шокін і Юрій Луценко обманюють американців і підіграють Росії з метою політичного імунітету. Про це Охріменко пише у своєму блозі, повідомляє КП в Україні.

"Як так вийшло, що два українських прокурора були помічені в роботі на американського президента Дональда Трампа і надання свідомо неправдивої інформації для його майбутньої президентської кампанії 2020. Основним противником Трампа є Джо Байден, син якого був у раді директорів української газодобувної компанії Burisma. Заради справедливості варто відзначити, що в раді директорів всі іноземці (Олександр Кваснєвський, Алан Аптер і т. д.), але ніхто з них не викликає такого політичного резонансу як Хантер. Напевно, тому, що його батько – конкурент Трампа і робота Хантера – єдиний привід вколоти Джо Байдена на президентських виборах 2020. В Америці нічого не знайшли, значить вирішили пошукати в Україні. Навіть якщо інформація виявиться неправдивою", - пише Охріменко. Експерт допускає, що дані, надані Шокіним і Луценка щодо справи Байденов і компанії Burisma, є завідомо неправдивими.

Обидва генпрокурора ховаються від українського правосуддя і готові давати неправдиву інформацію тільки щоб заручитися підтримкою Америки. Шокіну потрібна американська віза, заради якої готовий креативити для Америки будь-яку інформацію і використовувати гроші Дмитра Фірташа для просування своїх інтересів у США. Приміром, видання Heavy.com пише, що "команда захисту Фірташа найняла двох адвокатів близьких до Трампу - Джо ДиДженова та Вікторію Тенсінг. ABC7 повідомляє, що інтереси Фірташа також представляє адвокат і колишній федеральний прокурор Чикаго Ден Уебб. ДиДженова і Тенсінг "працювали над книгами", щоб допомогти Руді Джуліані знайти "бруд" в справі Байдена. До речі, Вікторія Тенсінг вже відома в Україні лобіюванням інтересів адвоката Дональда Трампа Руді Джуліані. Навесні цього року видання The New York Times повідомляло, що Вікторія Тенсінг зустрічалася з генеральним прокурором Юрієм Луценком. Тенсінг і її чоловік працювали на Трампа, надаючи його інтереси в рамках спеціального розслідування спецпрокурора Роберта Мюллера. Таким чином, Тенсінг допомагає не тільки Джуліані, але і Віктору Шокіну, а фінансує їх справи проти України Дмитро Фірташ.

Експерт Олександр Охріменко резонно запитує: ті, хто говорять про переслідування Джо і Хантера Байдена розуміють, що вони іноземці і юрисдикцією для розгляду їх справ точно не є Україна? САП і НАБУ не мають претензій до Байденам, що говорить про відсутність підстав для розслідувань. Допускається програш Трампа на виборах і перемога Джо Байдена в президентській кампанії США? Що тоді будемо робити і як будемо відновлювати довіру Америки? Куди будуть тікати ті, хто зараз люто підтримує Трампа, забуваючи про справу Міллера і змові Трампа з Росією? І чи не є вся ця політична галас "Україна-США" не більше, ніж політичною провокацією нашого північного сусіда заради дестабілізації і відволікання уваги?