Перед якими ризиками опиниться Україна, якщо вибори в ОРДЛО відбудуться, але їх не визнають міжнародні спостерігачі? Чи є у влади "план Б" на такий випадок?

Про це, зокрема, йшлося в ефірі програми "Право на владу".

"Формула Штайнмаєра" навколо якої точаться запеклі словесні перепалки вже кілька тижнів, насправді є тимчасовим законом про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей на час проведення місцевих виборів в ОРЛО. Він починає діяти на постійній основі лише за умови, коли ці вибори визнає ОБСЄ.

А що станеться, якщо Місія ОБСЄ не визнає ці вибори? Що буде з особливим порядком самоврядування - він так і залишиться на завжди на тимчасових умовах? Про це колишній експерт України у політичній підгрупі ТКГ у Мінську Ольга Айвазовська запитала міністра закордонних справ Вадима Пристайка.

"Формула Штайнмаєра з'явилася не вчора... Але проблема не у змісті формули, а в тому, що вирвана з контексту загального комплексу заходів з метою мирного врегулювання, в тому числі, в частині безпеки, вона дійсно становить загрозу. Так що станеться, якщо Місія ОБСЄ не визнає вибори? Це означає, що окремі райони Донецької і Луганської області матимуть особливий порядок місцевого самоврядування, але не проведуть там жодних чесних і вільних виборів без тиску, залякувань і обману... Тобто, ОБСЄ не визнають вибори і особливий порядок місцевого самоврядування назавжди буде на тимчасовій основі? Який "план Б" відходу в ситуації, яка не визначена в цьому маленькому пазлі великої картини, якої ми поки що не бачимо?", - запитала міністра Ольга Айвазовська.

Популярні новини зараз
Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Айвазовська зазначила, що така ситуація може призвести до бойових зіткнень і протистоянь, яких зараз нема.

"Рішення ОБСЄ - це запобіжник правильності і прозорості проведення цих виборів. Якшо це не відбувається, ми повертаємося в точку, де ми знаходимося зараз, з тим законом, який існує вже на сьогоднішній момент. Цей регіон зараз перебуває під особливим статусом, який діє вже три роки. А "план Б" завжди є. "План Б" - це наші збройні сили, це наша економіка, наша поліція - все, що має забезпечити мир і безпеку нашої держави", - відповів міністр.

Нагадаємо, Зеленський терміново звернувся до українців через "формулу Штайнмаєра"

Як повідомляв портал Знай.ua, Зеленський терміново зібрав голів фракцій через "формулу Штайнмаєра"

Також Знай.ua писав, на Майдан вийшли противники "формули Штайнмаєра"