Київська прокуратура опублікувала кілька гучних заяв стосовно одразу двох скандальних об’єктів в столиці – ділянки на Оболонській набережній і кінотеатра в Святошинському районі. Сумарна вартість обох, щонайменше, становить 64 млн грн. Та, як виявилося, це – лише незначна частина у переліку незаконно відчужених. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Викрита ділянка – лише початок: мером підписано майже 30 скандальних земельних об’єктів

Столична прокуратура через суд вимагає повернути місту земельну ділянку в Оболонському районі міста, вартістю у понад 22 млн грн, яку, як виявилося, було відчужено на підставі "фальшивого" рішення Київради. Розташований цей "ласий шматочок" у досить пейзажному місці – на проспекті Героїв Сталінграда, 2, що прямісінько біля Оболонської набережної.

"Під час розслідування кримінального провадження місцевою прокуратурою спільно з ГУ БКОЗ СБ України виявлено факт незаконного вибуття вказаної земельної ділянки із власності територіальної громади на підставі підробленого рішення Київради. Місцева прокуратура звернулась до Оболонського районного суду міста Києва з позовом про визнання правочину недійсним та скасування рішень про державну реєстрацію права власності на спірну ділянку", – повідомляють у прес-службі прокуратури міста Києва.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

До того ж, наразі тривають активні слідчі дії у кримінальному провадженні, розпочатому за фактом шахрайського заволодіння комунальною власністю з метою притягнення винних осіб до відповідальності.

За словами депутата Київради Прохора Антоненка, з того моменту, як Віталій Кличко очолив посаду мера, минуло 5 років – за цей час назбиралося чимало прикладів незаконного заволодіння земельними ділянками. При чому, майже 30 із них були затверджені у незаконній спосіб особисто Віталієм Кличком.

"З 1.01.2015 року, згідно Закону "Про регулювання містобудівної діяльності", категорично не можна передавати земельні ділянки без затвердження Детального плану території. Але, незважаючи на це, Віталій Кличко, всупереч законодавству, впродовж останніх кількох років передає їх – такі діяння передбачають кримінальну відповідальність. Ціла низка ділянок була передана забудовникам, незважаючи на відсутність відповідних дозвільних документів – договори оренди були підписані особисто Віталієм Кличком. Наразі у НАБУ триває розгляд одразу по декількох об'єктах", – повідомив Знай.ua депутат Київради Прохор Антоненко.

Як підкреслює політик, гідна поведінка мера Києва Віталія Кличка протрималася лише перші кілька місяців з моменту його призначення міським головою. Чи, принаймні, її видимість.

"Коли Кличко у 2014 році став мером, на першому засіданні була створена тимчасова комісія в Київраді з перевірки законності рішень за часів одного з попередніх мерів. Але до її складу тоді увійшли ті ж, хто власне і приймав низку скандальних рішень – ми бачимо, що через рік голова комісії повідомила, що ніяких порушень виявлено не було. Але в подальшому, коли Кличка вже переобрали у 2015-му "хвиля піару" минула, йому вже не треба було показувати, що він борець з дерибаном землі. Якщо на початку він демонстрував бажання боротися з цим, а згодом сам очолив земельний дерибан у Києві", – зазначає депутат Київради Прохор Антоненко.

Довгоочікуване повернення: кінотеатр знову належить громаді

Також Київська прокуратура остаточно відстояла у суді право територіальної громади на цілісний майновий комплекс "Кінотеатр "Тампере". Розташований він на вул. Героїв Севастополя в Святошинському районі столиці – площа будівлі сягає у понад 2000 м, а вартість – більш ніж 42,5 млн грн.

Як повідомляють в столичній прокуратурі, історія розпочалася ще наприкінці 2013 року – тоді приватне товариство незаконно отримало право власності на кінотеатр та у подальшому передало його в іпотеку особі-нерезиденту.

"Київська місцева прокуратура №9 заявила позов про визнання недійсним свідоцтва про право власності комерційної структури на вказаний об’єкт нерухомості та визнання права власності за територіальною громадою міста Києва. Після тривалого судового розгляду та повернення Верховним Судом справи до суду апеляційної інстанції, Північним апеляційним господарським судом прийнято рішення про задоволення позову прокуратури у повному обсязі. Рішення набрало законної сили", – повідомили у прес-службі прокуратури м. Києва.

Варто зазначити, що боротьба жителів мікрорайону Відрадний за цю будівлю тривала кілька років поспіль.

Проте, за весь цей час ТОВ "Дельта-ПФ", свідоцтво про право власності якого Північний апеляційний господарський суд визнав недійсним, взагалі не слідкувала за станом будівлі. За словами місцевих мешканців, кінотеатр практично перетворився на руїни.

Умисне знищення історичних будівель: все – заради ТРЦ і висоток

Та, на жаль, занедбаний "Тампере" – не єдиний у цьому "ланцюзі". Одним з прикладів жахливого ставлення до комунального майна є кінотеатр "Екран" біля станції метро "Житомирська", що був побудований одним з перших в столиці.

"Він у жахливому стані і ніхто його не відновлює. І чомусь він "випадково" вже вдруге за каденції Кличка горить. Подібне відбувається і з іншими історичними будівлями – їх знищують для того, щоб потім там побудувати якісь чергові ТРЦ або висотки", – підкреслює депутат Київради Прохор Антоненко.

При цьому, у київської влади є низка важелів, використовуючи які можна було б вирішити питання занедбаності будівель.

"Існує достатньо повноважень для того, щоб присікти ставлення приватних власників, не кажучи вже про комунальне майно, аби вони утримували будівлі у належному стані. Один з дієвих способів – накладання суттєвих штрафів. Звичайно, що нічого б не горіло і нічого такого б не відбувалося, якщо би ті ж власники не мали гарантії, що вони там щось побудують: для чого вони б тоді знищувати своє майно?", – відзначає Прохор Антоненко.

Чимало питань викликає і проект "реконструкції" кінотеатру "Загреб" у Голосіївському районі, про який заговорили на початку цього року.

"Згідно із проектом рішення, ми плануємо провести інвестконкурс для будівництва об’єкту громадського призначення. За попереднім проектуванням, тут розташується торгівельний центр, будівля з офісними приміщеннями та паркувальний майданчик. Загальна площа забудов становитиме близько 26 тисяч квадратних метрів, з яких 2,5 тисячі і будуть облаштовані під кінотеатр" – зазначила під час презентації проекту директор Департаменту економіки та інвестицій КМДА Наталя Мельник.

Така пропозиція обурила не тільки киян, а й міських архітекторів.

"Чому місто не реконструює цю будівлю? Навіщо все це робити, якщо на меті дійсно відновлення кінотеатру? І, по-друге, якщо ви вже й підете на такий непотрібний крок, то чому у договорі прописується лише 2, 5 тисячі квадратних метрів? На решті частини величезної ділянки інвестор зароблятиме чималі кошти, але ми ж господарі – місто повинно одержати якісь бонуси з цієї угоди. Як мінімум, потрібно вдвічі збільшити площу, щоб зробити там і кінотеатр, і центр творчості", – підкреслив головний співавтор чинного Генплану Києва, головний спеціаліст Інституту архітектурного менеджменту Київського національного університету будівництва та архітектури Сергій Дюжев.

Тоді ж чималих масштабів набув і скандал довкола київського Будинку актора – десятки Народних артистів вийшли із масовими протестами під будівлю столичної мерії.

Перевірка Кличка та його оточення: Верховна Рада має створити слідчу комісію

Про необхідність більш кардинальних дій з боку правоохоронних органів говорять й інші політики.

"Дуже добре, що прокуратура довела справу до логічного завершення і майно повернулося до територіальної громади. Але я думаю, що це далеко не один такий випадок. Тому прокуратурі, як і решті правоохоронних органів, треба більше працювати у цьому напрямку для захистів інтересів територіальної громади в плані незаконно вилученого майна чи земельних ділянок", – зазначає голова київського осередку політичної партії Миколи Томенка "Рідна країна" Олександр Федоренко.

Втім, на думку Олександра Федоренка, обмежуватися лише цією роботою теж не варто.

"На фоні того, що у ЗМІ зараз з'являється все більше прикладів про зловживання Кличка та його оточення, ці моменти мають більш детально розслідуватися. Наша партія наполягає на створенні Верховною Радою тимчасової слідчої комісії і спільно з правоохоронними органами прискоренні розслідування всіх цих випадків", – каже голова київського осередку політичної партії Миколи Томенка "Рідна країна".

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.