Транзиту газу через Україну не буде, але Коболєв і тут заробить великі гроші, адже він придумав схему, за якою йомум платять за те, що вон нічого не робить.

Таку думку висловив блогер Ігор Лесєв у новому випуску своєї програми "Не добрий вечір".

За словами блогера, Коболєв має особисту зацікавленість в зриві газового контракту з Газпромом.

Між Нафтогазом та Газпромом ідуть переговори. Проходять вони не найкраще, адже у сторін немає точок дотику.

Російський газовий магнат оспорює рішення стокгольмського арбітражу, за яким Газпрои винен Україні три мільярди гривень. При цьому, у росіян є два обхідних газопроводи - Північний і Піденний.

Україна ж хоче зберегти транзит газу чере свою територію, підписавши довгостроковий контракт на 10 років з гарантовано прокачкою газу в 60 мільярдів кубів.
"На нашому боці також Євросоюз. Це, до речі, єдина наша сильна позиція. Повторю, єдина. І Європа робить нам велику послугу. Тому що прокачування газу через Україну здорожує цей самий газ для європейців", - зазхначає Лесєв.
В Нафтогазі ж цю ласку від Європи розглядають як даність, більш того, своє місце транзитера чомусь вважають ключовим, і це дуже велика помилка, зазначає блогер.

"Нафтогаз на переговорах поводить себе так, як нібито йому всі винні. Газпром - купу мільярдів доларів. А Європа зобов'язана купувати газ лмише через Україну. Але це абсолютно тупикова позиція", - зазначає Лесєв.

Блогер пояснює, що Росія просто ігнорує рішення міжнародних судів і не платить навіть за програними невеликими позивами. У Москві вважають це інструментом зовнішнього тиску. Це ж стосується і великих позовів.

Саме тому Україна досі нічого не отримала з тих трьох мільярдів, які Росія повинна виплатити Україні, згідно Стокгольмського арбітражу.

Однак, Коболєв поклав у свою кишеню дуже кругленьку суму в якості паремії за виграний арбітраж.
"Вітренко, заступник Коболєва, анонсував вже новий позов проти Газпрому. Він уже на 12 мільярдів доларів. Якщо Газпром раптом не підписує новий контракт з Нафтогазом, . То Нафтогаз вимагає компенсацію за втрату прибутку. Як ви думаєте, чи є у Коболєва і Вітренко є персональна зацікавленість у виграші цього позову? Вони ж покладуть собі в кишеню відсоток від виграшних позовів. 1% з 12 мільярдів. Це 120 мільйонів доларів. Три мільярди гривень", - зазначає Лесєв.

Одже, Коболєв та його заступник Вітренко мають особисту зацікавленість у зриві газового контракту, констатує блогер.

"А знаєте, чим усе закінчиться? Ці двоє таки доб'ються, що Україна перестане бути транзитною країною. Покладуть на*рен всю промисловість України. І звалять на ПМЖ в США", - прогнозує Лесєв.