На цьому у статті «Чому редакція закону про азартні ігри не зможе регулювати лотереї» наголосив кандидат юридичних наук, експерт з лотерейної галузі Ігор Галицький.

Експерт, зокрема, аналізує урядовий законопроект «Про державне регулювання діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор». На його думку, головною проблемою документу є об’єднання випуску та проведення лотерей із організацією та проведенням азартних ігор. У ньому лотереї включені до переліку азартних ігор нарівні із казино, букмекерською діяльністю та покером.

«Законопроектом встановлено декілька суттєвих обмежень лотерейної діяльності та азартних ігор. Справа в тому, що будучи застосованими, вони призведуть до позбавлення легальних пунктів розповсюдження державних лотерей місця на ринку», - пояснює Галицький.

Одним із прикладів він наводить ч.5 ст.18 законопроекту, яка визначає проведення ідентифікації (верифікації) віку гравця в азартну гру в мережі Інтернет. Експерт пояснює, що в лотерейній практиці така ідентифікація відсутня.

«Ускладнення процесу участі в лотерейній грі призведе до падіння попиту на неї. Частина гравців зробить вибір на користь нелегальних лотерей та/або азартних ігор через можливість там залишитися анонімними», - наголошує Галицький.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

На його думку, прийняття урядового законопроекту призведе не до розвитку лотерейного бізнесу, а навпаки – до припинення випуску діючих класичних числових лотерей та безконтрольного поширення гральних закладів по всій країні.

За словами Галицького, лотереї за своєю суттю не відносяться до азартних ігор, мають суспільно прийнятний характер і спрямовані на покриття соціальних, культурних та інших потреб. Розповсюдження лотерей має певний технічний ланцюг, який позбавляє лотереї таких факторів ризику виникнення психічної залежності (лудоманії) як миттєве отримання результату та регульовані шанси на виграш, притаманні азартним іграм. Також лотерейна діяльність постійно контролюється державою і носить публічний характер, а електронна система прийняття ставок відкрита для моніторингу Мінфіном.

Раніше ЗМІ публікували інформацію, що одним із лобістів законопроекту про регулювання азартних ігор в теперішньому вигляді є голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія. Зокрема, з'явилася інформація, що законопроект написаний під двох учасників ринку - «Парі-матч» і «Фаворит».