Законопроект "Про внесення зміни до Закону України "Про ринок електричної енергії" №2233, до ухвалення якого закликав голова комітету ВР з енергетики та ЖКП Андрій Герус, підтримали фракції "Слуга народу" (233 голосів "за"), "Опозиційна платформа – За життя" (30), депутатська група "За майбутнє" (15) та 17 позафракційних депутатів, пише Обозрєватєль.

Натомість, жодного голосу за цей законопроєкт не дали фракції "Європейська солідарність", "Голос" та "Батьківщина".

Під час обговорення в сесійній залі, співголова фракції "Європейська солідарність" Ірина Геращенко зазначила, що законопроєкт №2233 суперечить директивам Європейського Союзу.

"Ми очікували, що буде реакція на запитання від нашої фракції, як цей законопроєкт корелюється із директивами Європейського Союзу. Ми не почули про це жодного слова. Ми почули про опалювальний сезон. Ми не почули жодного слова про інші питання, як корелюється з рішеннями останніми Ради безпеки ООН і Верховної Ради України попереднього скликання щодо країни-агресора. Про те, що сьогодні є торгівля на крові з Росією електроенергією", – заявила з трибуни ВР Геращенко.

Проти прийняття законопроєкту виступив і заступник голови парламентського комітету з енергетики та ЖКП Олексій Кучеренко (фракція "Батьківщина"). За його словами, проти цього законопроєкту виступають європейські партнери України.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

"Цей законопроєкт не можна назвати про внесення змін в закон про ринок електроенергії. Він про скасування ринку електроенергії, так правильно назвати. Теза друга. Коли потрапив у яму, перш за все треба перестати копати далі, це основний заповіт для всіх реформаторів. Сьогодні триває спроба копати цю яму далі. Мене дуже здивувало, коли прем'єр-міністр, який був на цьому засіданні, сказав, що, за його інформацією, Єврокомісія і євроенергетичне співтовариство підтримують цей законопроєкт. Це повна нісенітниця. Є абсолютно зворотній відгук, підписаний паном Копачем (секретарем європейського Енергетичного співтовариства. – Ред.)", – проінформував Кучеренко.

Нагадаємо, раніше Американська торговельна палата в Україні закликала зняти з розгляду законопроєкт "Про внесення зміни до Закону України "Про ринок електричної енергії" (№2233), оскільки він скасовує реформу енергоринку та може завадити синхронізації української енергосистеми з європейською.

Перша енергетична асоціації України (ПЕАУ) заявила, що ухвалення цього законопроєкту поверне ручне регулювання в електроенергетиці та скасує реформу ринку електроенергії. Європейська Бізнес Асоціація висловила занепокоєння тим, що важливі для енергетичної галузі законопроєкти були схвалені Комітетом Верховної Ради з питань енергетики та ЖКП з порушенням регламентних норм.

31 жовтня президент Асоціації енергетики України Олександр Трохимець на своїй сторінці в Facebook заявив, що голосування за законопроєкт №2233 покаже, скільки депутатів працює в інтересах держави, а скільки – в інтересах олігарха Коломойського.