У листопаді Кабмін оголосив конкурс на заміщення вакантних посад у Держпродспоживслужбі, а саме на посаду голови і його першого заступника. Конкурс було оголошено після звільнення кервника відомства Володимира Лапи та його першого заступника Андрія Жука. При цьому, було встановлено граничний строк подачі документів до участі у конкурсі: 18 листопада 2019 року.

Однак, попри задекларовану терміновість проведення конкурсу, Кабмін раптово продовжив строки подання документів для претендентів. Причому, зробив це через два дні після того, як збігли встановлені раніше терміни. Навіщо Кабміну знадобилося ще 4 доби і заради кого урядовці заднім числом змінювали свої ж рішення – розбиралися журналісти видання "Оbozrevatel".

Відразу після оголошення конкурсу за право очолити Держпродспоживслужбу зголосилися поборотися 5 претендентів: начальник ГУ Держпродспоживслужби у м.Києві Олег Рубан, колишній перший заступник голови Держпродспоживслужби Сергій Мельничук, очільник департаменту АПК у секретаріаті Кабміну Олександр Вержиховський, ексзаступник голови ветфітослужби Віталій Башинський та попередник Лапи, ексголова Держпродспоживслужби Сергій Глущенко.

Серед них беззаперечним фаворитом конкурсу був Сергій Глущенко. Адже, на відміну від інших кандидатів, не був люстрований, не "засвітився" у відвертих скандалах і зв’язках з одіозними чиновниками. А на додачу – має достатній досвід управлінської діяльності та відповідний рівень фахових знань.

Вже на останніх днях прийому документів до участі у конкурсі долучилися ще 7 претендентів, більшість з яких подали документи на участь у конкурсі в останній день – 18 листопада. Однак вже через два дні після цього на засіданні Кабміну 20 листопада було ухвалено рішення про подовження строку подання документів на посади державних секретарів Мінекоенерго та Мінрегіону, а також голів ДКА, Держекоінспекції, Держводагентства і Держпродспоживслужби – до 22 листопада.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Рішення – безпрецедентне, адже воно повністю суперечить закону, який забороняє подібні "пролонгації".

Конкурс з "пролонгацією"

Факт такого безпрецедентного рішення говорить про те, що була важлива причина для того, щоб владі аж так знадобилися зайві 4 доби , що довелося навіть іти на порушення закону.

Журналісти розкопали інформацію, згідно з якою деякі персонажі, яких, цілком можливо, просувають окремі члени Кабміну, просто не встигли подати документи.

Так, наприклад, 22 листопада, в останній день прийому документів для участі у конкурсі після продовження терміну подачі, як видно з реєстру електронних декларацій НАЗК, зареєструвалися ще два претенденти - Степанюк Світлана Володимирівна,– зав. відділу стандартизації біопродуктів ПрАТ "НВК "Діапроф-Мед" та керівник цієї фірми Шевчук Олександр Анатолійович.

Однак джерела видання свідчать, що обидва ці кандидати – не більше ніж прикриття для того, заради кого і продовжувався термін подачі документів – для Геннадія Гадзовського. Саме його начебто лобіюють у найвищих владних кабінетах. Зокрема, точаться чутки про його тісні зв’язки з міністром економіки Тимофієм Миловановим та його заступником з питань аграрної політики Тарасом Висоцьким.

Кандидат №1

Судячи з даних ЄРДПОУ, Гадзовський одночасно очолює одразу 4 компанії: СТОВ "Васюти", СТОВ "Білинське", "Агроуніверслал ЛТД" та "Національну аграрну компанію". В трьох останніх Гадзовський є і засновником.

Судячи з декларації Гадзовського, на нього зареєстрований лише успадкований будинок у Миронівському районі Київської області площею 120 кв.м. Решта майна – будинок під Києвом площею 320 кв.м, квартира у столиці (70,5 кв м), три земельні ділянки (1517, 339 і 1000 кв м відповідно) - належать його дружині. Яка, судячи з тієї ж таки декларації – не працює.

Володіє пан Гадзовський також двома Рено Кенго 2004 і 2006 року випуску. Його ж дружина, схоже, більше за чоловіка полюбляє швидкість: на неї оформлені NISSAN X-TRAIL 2014-го року випуску та два VOLKSWAGEN CADDY (2006 і 2008 років).

Гадзовський також активно займався ще й політикою: був 39 номером у списку політради Аграрної партії. Під час президентських виборів навіть входив до окружної виборчої комісії №66 у Малині як представник кандидата від цієї партії Віталія Скоцика – ще до того, як його "відтіснили" від керівництва "Аграрною партією".

Дивовижний "збіг": свою декларацію як претендент на посаду голови Держпродспоживслужби Гадзовський подав о 10.20 21 листопада – на наступний день після несподіваного рішення Кабміну про подовження строків подання документів.

"Темна конячка"

У самій Держпродспоживслужбі ширяться чутки, що окрім більш ніж 20 кандидатів на посаду голови цієї структури, є й ще один загадковий кандидат. Це жінка, яка свого часу начебто працювала з Міжнародним епізоотичним бюро від України. Відомо, що ця загадкова кандидатка пов’язана з заступником міністра аграрної політики Іваном Бісюком та ексголовою Держпродспоживслужби Володимиром Лапою.

Вірогідно, мова йде про скандально відому ексзаступницю міністра аграрної політики з питань євроінтеграції Ольгу Трофімцеву, яка з лютого цього року виконувала обов’язки очільника міністерства, а на початку вересня була звільнена.

Скандали супроводжували пані Трофімцеву з 2016-го, коли вона прийшла у Мінагрополітики. Жодними суттєвими здобутками її діяльність у міністерстві не ознаменувалась. Однак журналісти та громадські активісти не раз закидали їй недостовірні дані, вказані у декларації.

Кого саме так сильно хочуть увіпхнути у крісло голови Держпродспоживслужи – Трофімцеву чи Гадзовського – побачимо згодом. Цілком можливо, що за цю посаду зараз точиться невидима, але справжня війна між різними центрами впливу у нинішньому керівництві аграрним сектором в Україні.

Та, судячи з того, хто саме просуває цих людей на посаду – вони йдуть до Держпродспоживслужби для того, аби захищати інтереси своїх лоббі, а не відстоювати права українських споживачів.