На офіційному сайті Президента України опублікували текст підсумкового комюніке за результатами саміту у "нормандськім форматі", який відбувся в Парижі 9 грудня. У переговорах взяли участь президент Французької Республіки, канцлер Федеративної Республіки Німеччини, президент Російської Федерації та президент України.

Основою для роботи нормандського формату залишаються Мінські угоди. Рішення лідери "нормандської четвірки" приймали на основі прагнення до стійкої довіри та безпеки в Європі, заснованої на принципах ОБСЄ. Врегулювання конфлікту в Україні є одним з важливих завдань.

Нормандська четвірка, фото: Офіс президента
Нормандська четвірка, фото: Офіс президента

Негайні заходи зі стабілізації ситуації в зоні конфлікту

Сторони зобов'язуються забезпечити повне і всебічне виконання угоди про припинення вогню, підкріпленого здійсненням всіх необхідних заходів щодо припинення вогню, до кінця 2019 року. Вони також мають підтримувати оновлений план з розмінування на основі рішення Тристоронньої контактної групи. Сторони будуть підтримувати розведення сил і техніки у трьох додаткових областях до кінця березня 2020 року.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Сторони закликали Тристоронню контактну групу сприяти звільненню та обміну затриманих, пов'язаних з конфліктом, до кінця року на основі принципу "всіх на всіх".

Зазначається, що Спеціальна моніторингова місія Організації з безпеки і співробітництва в Європі (СММ) повинна мати можливість використовувати всі можливості мандата 21 березня 2014 року і мати безпечний і надійний доступ по всій Україні.

Нормандська четвірка
Нормандська четвірка

Заходи з реалізації політичних положень Мінських угод

Сторони вважають за потрібне включення "формули Штайнмайера" в українське законодавство. Вони висловлюють зацікавленість у погодженні по всіх правових аспектах особливого порядку місцевого самоврядування, а саме особливого статусу окремих районів Донецької та Луганської областей з метою забезпечення її функціонування на постійній основі.

Продовження

Міністрів закордонних справ і політичних радників просять забезпечити виконання досягнутих домовленостей. Крім того, сторони погоджуються провести ще одну зустріч в цьому форматі протягом чотирьох місяців з питань політики та безпеки, зокрема, щодо організації місцевих виборів.

Зеленський на саміті "Нормандської четвірки"
Зеленський на саміті "Нормандської четвірки"

Нагадаємо, раніше Зеленський зробив термінову заяву щодо транзиту російського газу: "Ми розблокували..."

Як повідомляв портал "Знай.ua", нормандський саміт: Меркель розповіла про домовленості

Також "Знай.ua" писав, що "нормандська четвірка" підписала важливу угоду між Україною і РФ: повний текст документа