Президент України Володимир Зеленський, канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент Франції Еммануель Макрон і президент Російської Федерації Володимир Путін після "нормандської зустрічі" дають спільну прес-конференцію за підсумками переговорів, які відбулися 9 грудня в Парижі.

У мережі з'явився документ за підсумками "нормандської зустрічі", про який згадав пан Макрон на прес-конференції.

Заходи щодо стабілізації ситуації

Сторони мають забезпечити повне і всебічне виконання угоди про припинення вогню до кінця 2019 року. Сторони будуть підтримувати розробку і оновлення плану розмінування Донбасу.

На саміті домовилися про розведення сил і засобів на трьох дільницях Донбасу до кінця березня 2020 року. "Нормандська четвірка" просить контактну групу сприяти обміну полоненими на "всі для всіх".

Популярні новини зараз
За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

"Нормандська четвірка" підтримує угоду ТКГ про відкриття нових КПВВ уздовж лінії зіткнення. Крім того, місія ОБСЄ має отримати доступ до всього Донбасу в режимі 24/7, щоб повністю виконати свій мандат.

Заходи по реалізації політичних пунктів мінських угод

Сторони висловлюють зацікавленість у погодженні в нормандському форматі Тристоронньою контактною групою всіх правових аспектів особливого порядку місцевого самоврядування - особливого статусу окремих районів Донецької та Луганської областей - як зазначено в Комплексі заходів по реалізації мінських угод від 2015 року - з метою забезпечення її функціонування на постійній основі.

"Нормандська четвірка" вважає за необхідне включити "формулу Штайнмайєра" до Конституції України у відповідності з варіантом, узгодженим у рамках "четвірки" і ТКГ.

"Нормандська четвірка" доручила міністрам закордонних справ і політичним радникам забезпечити виконання досягнутих домовленостей. Сторони погоджуються провести ще одну зустріч в цьому форматі протягом 4 місяців з питань політики та безпеки, зокрема, щодо організації місцевих виборів на Донбасі.

Нагадаємо, що Путін під час "нормандської зустрічі" зробив дивний жест у бік Зеленського, щоб той не заступав собою камери фотографів.

Як повідомляв портал Знай.uа, Зеленському перед "Нормандським форматом" нагадали головну обіцянку, відео.

Також портал Знай.uа писав, що Пальчевський спрогнозував підсумок розмови Зеленського з Путіним: "Мушу вас засмутити..."