Видання «Апостроф» в статті «Кодекс "під когось": кому хочуть віддати нагляд за електронними комунікаціями в Україні» повідомляє, що Кодекс електронних комунікацій написаний в інтересах компанії, що належить колишньому голові Національної комісії з питань регулювання зв'язку (НКРЗ) Володимиру Олійнику і екс-начальнику Українського державного центру радіочастот (УДЦР) Павлу Слободянюку і Юрію Іванющенко (Єнакіївському).

Кодекс, який вже подано до парламенту у вигляді проекту закону №2320 «Про розвиток інфраструктури для цифрової трансформації економіки і суспільства», був розроблений під керівництвом голови IT-напрямку BRDO Ігоря Самоходского. Він змінив на цій посаді нинішнього заступника Міністра цифровий трансформації Олександра Шелеста.

Нагадаємо, що до того, як стати заступником голови Офісу президента Володимира Зеленського, а потім - уряд України, в BRDO (Офіс ефективного регулювання) працював Олексій Гончарук.

Також за написання Кодексу відповідала експерт BRDO Надія Костриба. У 2007-2008 і в 2010 вона була членом НКРЗ, куди її призначили за поданням голови відомства Володимира Олійника.

Павло Слободянюк в 2001-2005 роках працював першим заступником начальника Укрчастотнагляду (тобто, Володимира Олійника), а протягом 2005-2014 років був начальником УДЦР. У 2014 році Слободянюк був звільнений з посади за заподіяння УДРЦ матеріальних збитків на 34,6 млн грн.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Також в період керівництва Слободянюка були встановлені факти перерахування УДЦР десятків мільйонів гривень підприємствам, якими володіли його родичі.

Серед компаній родичів Слободянюка, які отримували багатомільйонні держзамовлення, названо ТОВ "Науково-техніченскі центр "ОМНІС", яке в 2010 році було фактично призначено ексклюзивної лабораторією для визначення якості сигналу в Україні. До цієї компанії причетний і Олійник через його сина Володимира.

Олійник також є співвласником фірми, партнером в якій виступає Григорій Шумаков - довірена особа Юри Іванющенка (Єнакіївського).

«Тепер, коли Надія Костриба потрапила до BRDO, схоже, стоїть завдання повернути ТОВ "НТЦ ОМНІС” колишні обсяги замовлень. І шлях тут один - прибрати конкурента, яким є державне підприємство», - доходить висновку «Апостроф».

За даними видання, за особистою вказівкою Шелеста Мінціфри надало висновок до Комітету з питань цифрової трансформації ВР України щодо законопроекту 2320 про необхідність усунення державного підприємства від проведення заходів щодо радіочастотного моніторингу. В результаті з проекту документа зникли завдання і функції Укрчастотнагляду, щоб «ОМНІС» отримувала замовлення.

Кодекс електронних комунікацій був підготовлений за дорученням Зеленського, який пообіцяв за три роки провести інтернет в кожен населений пункт. У початковий варіант проекту закону було внесено норма про те, що держава має право регулювати ціни на інтернет, що було розкритиковано експертами і учасниками ринку.